Audi obustavlja prodaju dizelaša u Holandiji, da li je to početak kraja TDI motora? - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Audi obustavlja prodaju dizelaša u Holandiji, da li je to početak kraja TDI motora?

Od 1. aprila.

Kompanija koja je svetu dala takve bisere sa pogonom na dizel, kao što su koncept Audi R8 V12 TDI i Q7 V12 TDI objavila je da će prekinuti prodaju novih automobila sa dizel motorima u Holandiji. Navodeći kao razlog smanjenje potražnju za modelima sa TDI agregatima, Audi će ukinuti dizelaše iz svoje lokalne ponude 1. aprila 2022.

Tako će, ubuduće, Audi vozila sa SUS motorima u Holandiji biti dostupna samo sa benzincima, od kojih će neki raditi u kombinaciji sa elektromotorom, u plug-in hibridnim verzijama.

Audi će pored TFSI benzinaca nuditi i rastuću gamu čisto električnih modela, uključujući Q6 e-tron, koji stiže uskoro. U narednim godinama, liniji modela na struju će se pridružiti A6 e-tron, zajedno sa nedavno prikazanim električnim karavanom A6 e-tron Avant.

Iako dizel Audija više neće biti u Holandiji, a inženjeri ovog proizvođača su odustali od razvoja pogonskih agregata na fosilna goriva, na pomolu je nova i ujedno poslednja porodica SUS motora.

Audi A4 (B10), koji treba da se pojavi 2023. godine, mogao bi da bude prvi model sa novom generacijom agregata sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, automobili sa ovim motorima biće elektrifikovani kao nikad do sada, u vidu “lakih” hibrida i PHEV verzija.

Euro 7 norme se naziru, a marka sa sedištem u Ingolštatu preduzela je mere predostrožnosti da učini svoje SUS agregate efikasnijim i zelenijim kako bi izbegla plaćanje velikih naknada za prekoračenje flotnih emisija.

Kako je najavljeno, 2025. će ući u istoriju kao godina kada je Audi lansirao svoj poslednji novi automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Do 2033, nemački premijum brend će prekinuti prodaju vozila na konvencionalni pogon.

Mogući izuzetak je Kina gde bi proizvodnja benzinaca mogla da se nastavi u zavisnosti od lokalne potražnje.

Danas objavljeno

Kinezi opet kopiraju: Da li i vama ovaj SUV izgleda poznato?

Zeljka

Jedinstvena hotelska usluga: Spavajte u sobi pored svog automobila

Zeljka

Više ne primaju narudžbine: Rezervisano 1,5 miliona vozila, a proizvodnja još nije počela

Zeljka

Ostavite komentar