Audi nije odustao od vodonika i gorivih ćelija - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Audi nije odustao od vodonika i gorivih ćelija

Audi je u poslednje vreme prigrlio elektrifikaciju pogonskih sklopova, a kao i kod većine ostalih proizvođača naglasak je na baterijskim električnim modelima i hibridima. Ipak, Audi je pre koju godinu bio jedan od predvodnika razvoja vozila pokretanih gorivim ćelijama, odnosno vodonikom.

Toj tehnologiji više nije posvećena ista medijska pažnja, kao što je to bio slučaj ranije, ali razvoj te tehnologije i dalje traje, a Audi će nam uskoro pokazati svoja najnovija dostignuća na tom polju. Tačnije, ekipa iz Ingolstadta bi do kraja ove godine trebalo da predstavi prototip u koji će biti ugrađena šesta generacija pogona na gorive ćelije.

Tako bar tvrdi britanski Autocar koji se poziva na insajderske izvore. Isti izvor tvrdi da je jedan od glavnih razloga za ponovni rast interesa za vodonik, odnosno gorive ćelije bojazan da će doći do nestašice sirovina potrebnih za proizvodnju baterija. Pojedini problemi se već pojavljuju i vremenom će verovatno postajati sve ozbiljniji rastom proizvodnje električnih vozila. Naravno, ako se nešto značajnije ne promeni u samom procesu proizvodnje.

Kako bi se pripremila na potencijalne probleme Grupa Volkswagen će iskoristiti ranije znanje i iskustvo Audijevih stručnjaka i od Audija učiniti predvodnika razvoja tehnologije gorivih ćelija unutar grupacije. Najavljeno je povećanje ulaganja i broja ljudi koji će raditi na tom projektu.

Kao deo tih napora Audi bi uskoro čak mogao da lansira vozilo s gorivim ćelijama koje bi se našlo na tržištu u ograničenoj serijskoj proizvodnji. Na taj način Audi bi dobio vozilo putem kojeg bi sticao dodatna znanja bazirana na iskustvu njegovih korisnika. Taj automobil bi na tržištu trebalo da se pojavi do 2021, a kupcima bi bio dostupan kroz poseban program lizinga.

Audi i Hyundai su tokom prošlog leta potpisali ugovor o saradnji na području razvoja tehnologije gorivih ćelija pa se očekuje ubrzanje dolaska ove tehnologije na tržište i povećanje broja dostupnih modela.

Izvor:Autonet.hr

Danas objavljeno

U Rusiji se pravi leteći automobil „Ciklokar“

Zeljka

Ferrari na prekretnici – kada stiže prvi električni model

Zeljka

Kinezi bi da ožive originalnu “Bubu”, ali sa 4 vrata i elektromotorom

Zeljka

Ostavite komentar