Audi ima novi "model", uključio se u proizvodnju rikši - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Audi ima novi “model”, uključio se u proizvodnju rikši

Nemački proizvođač pronašao je način da iskoristi stare baterije iz električnih automobila.

Kompanija poznata po premijum automobilima, u budućnosti će učestvovati u proizvodnji rikši na električni pogon, kao i osmišljavanju infrastrukture za njihovo punjenje. Na ovom projektu rade zajedno Audi i nemačko-indijski startap Nunam, a prvi rezultati su već vidljivi.

Oni su odlučili iskoristiti stare baterije iz automobila za pogon rikši, jer su za ta prevozna sredstva i dalje dovoljno dobre.

“Baterije u automobilima su projektovane za vek trajanja automobila. Ali i nakon radnog veka u automobilu u njima još može da se čuva puno energije”, kaže osnivač Nunama, Prodip Chatterjee, i objašnjava:

“Za vozila manje autonomije i skromnijih potreba za snagom, kao i onih manje mase, ovakve baterije su obećavajuće”.

Nunam nije prva kompanija koja je ponudila rešenje elektrifikacije rikši, prevoznog sredstva koje je izuzetno popularno na indijskim ulicama.

Međutim, za razliku od ranijih rešenja sa klasičnim olovnim baterijama, ovo je puno efikasnije, a i ima ekološku dimenziju, s obzirom da se baterije koje su korišćene u automobilima ponovo upotrebljavaju, umesto da idu na otpad.

Naime, kako indijska elektromreža i dalje većim delom koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Nunam je ponudio i punjače. Oni imaju solarne panele, a energiju skladište u Audijeve baterije.

Električne rikše sa Audijevim baterijama mogu se videti i u Evropi, tačnije na Greentech festivalu u Berlinu, gde ih svi zainteresirani mogu isprobati.

Danas objavljeno

Kako veličina točkova utiče na vaš automobil?

Vanja A

BMW sve dublje zavlači ruku u džep kupca

Vanja A

Vozio auto-putem pijan u suprotnom smjeru, kažnjen sa 700 evra

Vanja A

Ostavite komentar