19. Juna 2021.

Audi bez benzinaca i dizelaša već od 2026?

Big Portal

Audi je još ranije objavio kako su u potpunosti prestali sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a sada su sve iznenadili sa najavom da već od 2026. godine uopšte neće nuditi automobile sa takvim motorima.

Prema Zidojče cajtungu predsednik Audija, Markus Dusman, saopštio je u četvrtak ostalim rukovodiocima kompanije da će se postepeno ukidanje modela sa motorima SUS primeniti do 2026. godine.

Zanimljivo, ovaj izveštaj ističe da od te godine Audi neće nuditi čak ni hibridne modele. Jasno, ovaj pristup i ubrzana elektrifikacija deo su ukupnog plana i strategije Volkswagen Grupe, koja je popriličo radikalna u odnosu na pristup drugih nemačkih marki kao što su BMW i Mercedes.

Iako oni imaju već nekoliko električnih modela, njihova strategija se i dalje oslanja na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, i uvereni su da će tako biti još duži period.

BMW je zbog slabe dostupnosti retkih minerala koji se koriste u baterijama zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih modela, te uopšte ne planiraju prekid razvoja SUS motora.

U svakom slučaju izvesno je da će naredna decenija biti prekretnica za automobilsku industriju, pa ostaje tek da se vidi ko je povukao prave poteze u pravo vreme

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare