"ATP je slomljen sistem, tenis je zatrovan" - BIGportal.ba
Sport Tenis

“ATP je slomljen sistem, tenis je zatrovan”

Američki teniser Džon Izner izrazio je nezadovoljstvo planom organizatora Mastersa u Majamiju da drastično smanje nagradni fond.

Izner koji je kao 25. na svetu trenutno najbolje rangirani američki teniser, oglasio se preko Tvitera u seriji poruka u kojima je kritikovao čelnike turnira i strukturu ATP.

Poznato je da će nagradni fond u Majamiju ove godine umesto 16,7 biti 6,68 miliona dolara, a da će šampion umesto 1,354 miliona dobiti svega 300.000 dolara.

ATP je slomljen sistem. Igrači i turniri kao ‘partneri’ trebalo bi da rade zajedno, ali kresanje budžeta za 60 odsto, odnosno 80 odsto što se tiče nagradnog čeka za šampiona, na jednom od najvećih događaja koji ima netaknute TV, sponzorske i kockarske prihode, to uopšte nije partnerstvo. Kako bi bilo da se otkrije javno istina o tome koliko turniri uzimaju i da se napravi formula posle turnira o usklađivanju. Zapanjujuće je da to još nemamo na našim velikim događajima. Kako to uopšte ima smisla?”, pita se Izner.

On je dao primere kako se to rešava u drugim sportovima.

Tenis se vodi kao da je lokalni sport. Proverite NBA, MLB, NHL, PGA… Ne u tom smislu da se porede prihodi/popularnost ovih sportova, već uzmite vrh njihove strukture, reprezentaciju talenta, procenat od prihoda. Tenis je zatrovan konfliktima i nedostatkom transparentnosti. Promoteri poseduju imovinu koju cene i imaju beskrajno mnogo vremena da je unovče, dok igrači imaju kratak period da izvuku maksimum iz svog talenta. To je pokvaren sistem. Po tome, igrači bi trebalo da prihvatev smanjenje od 60 odsto zarade, šampioni 80 odsto, dok rukovodioci ATP imaju pune zarade, razne benefite i naknadu troškova. Učinite bar da to ima smisla. Zar ne mislite da je ovako sve licemerno?, dodao je Amerikanac.

Danas objavljeno

Novak povećao prednost i počeo 343. nedelju na vrhu, Federer ispao iz top 10

Zeljka

Indijan Vels: Nori pobjednik u muškoj, Badosa u ženskoj konkurenciji

Zeljka

Ibrahimović: Ti hodaš, ja letim

Zeljka

Ostavite komentar