Astronomska ulaganja velikih kripto-rudara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Astronomska ulaganja velikih kripto-rudara

Vrijednost kriptovaluta u posljednje vreme sve više raste, pa je u skladu sa tim porasla i potreba za kvalitetnom opremom za rudarenje. Nvidia je već imala problema tokom 2018. godine, budući da nije reagovala na to što se za rudarenje koristila gejming oprema, pa je sada pod pritiskom da ne napravi istu grešku i gejmere ostavi na cjedilu, zbog čega je najavila grafičke kartice za rudare. Izgleda da je već našla bar jednog kupca za Cryptocurrency Mining Processor (CMP), a u pitanju je klijent koji je više nego dovoljan.

Radi se o tome da je privatna kompanija Hut 8 Mining Corp naručila 18 hiljada jedinica, zahvaljujući kojima će dobiti 1.600 Gigahasha (U zavisnosti od toga koji algoritam koristi kriptovaluta u najvećem broju slučajeva se rudari sa grafičkim karticama zbog toga što je njihova brzina po broju pogodaka u sekundi H/s mnogo veća od procesora. Ovo se zove stopa hasha i može biti izražena u megahash, gigahash i terahash po sekundi – MH/s, GH/s, TH/s). U pitanju je jedna od vodećih kompanija kada je rudarenje kriptovaluta u pitanju, a fokusira se na Bitkoin. Posao napreduje, najpre zbog toga što je trenutna vrednost Bitkoina skoro 60 hiljada dolara.

Nvidia je početkom 2021. objavila zaradu za poslednji kvartal 2020. godine, te je moglo da se pročita da je stigla do pet milijardi dolara, što je veliki napredak u odnosu na zaradu od nešto preko tri milijarde dolara iz 2019. Procenjuje se da je između 100 i 300 miliona dolara došlo od prodaje opreme koja je korišćena za rudarenje kriptovaluta. Upravo je zbog toga najavljena nova linija NVIDIA CMP procesora za rudarenje. Očekuje se da u prvom kvartalu zarada od ove linije bude oko 15 miliona dolara, a proizvod će se pre svega prodavati kompanijama i pojedincima koji rudare na veliko, takozvanim „industrijskim rudarima“.

Hut 8 nove grafičke karte ipak neće koristiti za rudarenje Bitkoina, budući da se ova valuta već neko vreme rudari uz pomoć ASICs – Application Specific Integrated Circuits (Integrisano kolo specifične namene ili ASIC je integrisano kolo prilagođeno posebnoj nameni umesto opštoj upotrebi – na primer čip namenjen da radi u digitalnom diktafonu ili čip za rudarenje Bitkoina), već za rudarenje Ethereuma. Isporuka naručenih jedinica, za koje je izdvojeno 30 miliona dolara, bi trebalo da počne u maju, a očekuje se da se time smanji uticaj rudarenja na tržište grafičkih kartica, budući da gejming već neko vreme trpi zbog nestašice.

Izvor: PCPress/PC Gamer

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

V.R.

Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

V.R.

San Francisko dozvolio policijskim robotima upotrebu smrtonosne sile

V.R.

Ostavite komentar