21. Decembra 2020.

Astronautima curi i vazduh i vreme

Big Portal

U ruskom delu Međunarodne svemirske stanice (MSS) kosmonauti u velikom cajtnotu traže pukotinu. Rezerve kiseonika opadaju, a još nije jasno gde on curi, javlja agencija Tass posle razgovora centrale u Moskvi sa posadom svemirske stanice.

Kosmonaut Sergej Rižikov im je poručio da vazduh izlazi kod prelaza ka modulu Zvezda, ali da posada još ne zna gde.

Pad pritiska je registrovan još početkom avgusta, ali sada vreme curi. U igri je mogućnost da se taj deo MSS kompletno zapečati kako se ne bi ugrozila cela stanica. No to bi u velikoj meri ograničilo rad na MSS.

Nema opasnosti po ljude

U oktobru je posada pribegla triku – pustili su kesicu sa čajem da levitira i da je usisa rupa kroz koju curi vazduh. Tako su zbilja našli pukotinu od 4,5 santimetara koju su zapušili. Nije bilo jasno kako je do nje došlo, ali je jasno da vazduh i dalje nekuda izlazi, prenosi Dojče Vele.

Sergej Rižikov, ruski kosmonaut na MSS

Nije pomogao ni izlazak jednog kosmonauta do spoljne strane stanice. Ruska svemirska agencija Roskosmos sve vreme naglašava da ne postoji neposredna opasnost po posadu. “Sve je pod kontrolom”, tvrdi Dimitrij Rogozin, šef Roskosmosa.

Za februar je planiran let teretne sonde Progres koja treba da dopremi nove količine kiseonika na MSS. Ukoliko u međuvremenu postane gusto, američka NASA bi mogla da uskoči i pošalje bespilotnu letelicu sa kiseonikom.

Modulu prošao rok trajanja?

Međunarodna svemirska stanica stara je više od dve decenije. Pre dve godine je otkrivena jedna rupa koja je izazvala kontroverze. U poslednje vreme se astronauti pate sa snabdevanjem strujom i toaletom.

Na MSS se trenutno na 400 kilometara od Zemlje nalazi sedmoro ljudi: dvojica Rusa, četvorica Amerikanaca i jedan Japanac.

U oktobru je kosmonaut sa najdužim stažom u svemiru Genadij Padalka u jednom intervjuu bio sasvim direktan: “Svi moduli ruskog dela su potrošeni”, rekao je on. Zapravo je oprema planirana da traje 15 godina i rok joj je odavno prošao, kaže Padalka.

Ni izlazak kosmonauta spolja nije pomogao

MSS je jedina svemirska stanica – zapravo veštački satelit sa ljudskom posadom – koja uopšte postoji. Na njoj se u bestežinskom stanju vrše značajni eksperimenti iz raznih naučnih disciplina. MSS neprestano kruži orbitom tako da obiđe Zemlju za 92 minuta.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare