Astronauti se počastili takosima koje su pravili od ljutih papričica uzgojenih u svemiru - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Astronauti se počastili takosima koje su pravili od ljutih papričica uzgojenih u svemiru

Astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici prošle sedmice su se počastili takosima koje su napravili od ljutih papričica uzgojenih u svemiru.

Nakon pokretanja biljnog eksperimenta na ISS-u u julu, posada je konačno mogla uživati u plodovima svog rada, odnosno u takosima čiji su sastojak bile i papričice uzgojene u svemiru.

Ljute papričice su bile dio NASA-inog eksperimenta pod nazivom Plant Habitat-04, koji za cilj ima ustanoviti koja se hrana može uzgajati u svemiru. U junu je u svemir poslano 48 sjemenki koje su smještene u Advanket Plant Habitat veličine mikrovalne pećnice. Na taj način je počeo pomenuti projekt. Tokom prethodnih eksperimenata su se uzgajali rotkvice, zelene salate i slično, no ljute papričice su dosad bile najzahtjevnije s obzirom na to da im je potrebno više vremena za rast, klijanje i rast ploda.

Astronauti su nakon četiri mjeseca uživali u plodovima svog rada, ali su prije toga prikupili podatke o crvenim i zelenim plodovima. Takose su pravili od govedine, paradajza, artičoka i ljutih papričica.

Međutim, ljute papričice su samo dio većeg plana za povećanjem broja usjeva koje astronauti mogu uzgajati u svemiru tokom budućih misija. Takođe, cilj je pronaći način ishrane na Mjesecu, ali i udaljenijim destinacijama poput Marsa. Upravo će to biti ogroman logistički izazov. Pakovana hrana vremenom gubi kvalitet, smanjuje se njena hranjivost, kao i sastojci poput vitamina C i K.

NASA ovakvim eksperimentima želi uspostaviti moguće izvore hrane za duge misije i više naučiti o interakciji biljaka i mikroba u svemiru.

Ljute papričice sadrže nekoliko esencijalnih sastojaka, bogate su vitaminom C te daju raznovrsnost meniju posade na ISS-u.

Zbog života u uslovima bez gravitacije astronauti gube osjećaj mirisa i okusa pa je zbog toga začinjena hrana popularna među njima. Stoga zelenilo i papričice omogućavaju astonautima da začine svoje obroke te da unapriejde svoje zdravlje.

Uzgoj papričica će biti nastavljen na ISS-u.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Kelj je povrće koje treba da postane dio svakodnevne ishrane

Vanja A

Koji su najčešći uzroci migrena i glavobolja

Vanja A

Stručnjaci odgovorili kad treba da uradite PCR, a kad antigenski test

Vanja A

Ostavite komentar