Astrazeneka efikasna 80 odsto uz dve cele doze - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Astrazeneka efikasna 80 odsto uz dve cele doze

Efikasnost oksfordske vakcine protiv kovid 19 koju je proizvela Astrazeneka, a danas su je odobrili britanski regulatori, može biti i do 80 odsto, u slučajevima kada je razmak između dobijanja dve potrebne doze veći i do tri meseca, što preporučuju britanski stručnjaci.

Vakcina Oksforda i Astrazeneke može biti 80 odsto efikasna kada je između dve doze period od tri meseca, saopštio je danas visoki zvaničnik uključen u odobravanje vakcine u Britaniji i dodao da do sada nema dovoljno dokaza o efikasnosti vakcine nakon primljene polovine doze, prenosi Rojters.

“Efikasnost je bila visoka, i do 80 odsto kada je postojao tromesečni interval između prve i druge doze, što je razlog za takvu našu preporuku”, rekao je Munir Pirmohamed, predsedavajući Radne grupe pri britanskoj Agenciji za lekove i medicinske proizvode (MHRA).

“Takođe smo razmotrili režim primanja polovine doza, o kome se dosta pisalo, ali smatrali smo da rezultati nisu potkrepljeni kompletnom analizom”, rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je britanska regulatorna agencija MHRA saopštila svoju današnju odluku.

Zdravstvene vlasti Velike Britanije odobrile su danas upotrebu oksfordske vakcine koju proizvodi kompanija Astrazeneka, a britanska Agencija za lekove i medicinske proizvode (MHRA) odobrila je za upotrebu dve cele doze oksfordske vakcine.

Danas objavljeno

Pronađeno smrskano tijelo kod Zlatibora

M.

Ispred jelke s puškama: Kongresmen od Deda Mraza traži municiju

M.

Putin se nada da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V

M.

Ostavite komentar