23. Januara 2021.

AstraZeneca smanjuje isporuke EU za 60 odsto u 1. kvartalu

Big Portal

Kako je naveo za Rojters, očekivalo se da će kompanija isporučiti zemljama članicama EU oko 80 miliona doza vakcine do kraja marta.

Kako je dodao, kompanija je pristala da isporuči više od 80 miliona doza u drugom kvartalu, ali danas nije mogla da iznese tačne podatke o isporuci za period od aprila do juna zbog problema u proizvodnji.

On je istakao da je kompanija saopštila da je isporuka smanjena zbog problema u proizvodnji u fabrici u Belgiji, kojom upravlja njen partner Novasep.

Kompanija AstraZeneca saopštila je ranije danas da će početne isporuke vakcine protiv korona virusa za zemlje Evropske unije, koju razvija sa Oksfordskim univerzitetom, biti niže nego što je predviđeno zbog zastoja u proizvodnji.

“Početne količine biće manje nego što je prvobitno predviđeno zbog smanjenih prinosa na mjestu proizvodnje u okviru našeg evropskog lanca snabdijevanja”, poručio je portparol kompanije u pisanom saopštenju, odbijajući da pruži dijetalje.

On je dodao da će kompanija snabdijeti države EU desetinama miliona doza u februaru i martu, kako bude nastavljala da povećava obim proizvodnje.

Prethodno je njemački Bild objavio, pozivajući se na izvore iz kompanije, da je AstraZeneca obavijestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv korona virusa, nakon što dobije odobrenje za upotrebu u bloku, koje se očekuje krajem januara.

Austrijski sajt OE24 takođe je izvijestio da postoji mogućnost kašnjenja isporuke, navodeći da je AstraZeneca prenijela u četvrtak koordinatorima za vakcinaciju u EU da će planirane isporuke biti značajno niže od onoga što je bio cilj u prvom kvartalu.

Ne navodeći izvore, OE24 prenio je da je austrijski koordinator Martin Auer rekao regionalnim vlastima u zemlji da su količine za prvi kvartal smanjene na 500.000 do 600.000 doza sa ranije planiranih dva miliona.

Vakcina koju razvijaju AstraZeneca i Oksfordski univerzitet trebalo bi da dobije dozvolu za upotrebu u EU do kraja ovog mjeseca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare