„Astra zeneka“ se oglasila povodom pronađenih 29 miliona doza vakcina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

„Astra zeneka“ se oglasila povodom pronađenih 29 miliona doza vakcina

„Astra zeneka“ je danas saopštila da je oko 29 miliona doza vakcina protiv kovida 19 pronađenih tokom inspekcije u fabrici u Italiji namenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama u okviru šeme Kovas, koju vodi Svetska zdravstvena organizacija.

Na zahtev Evropske komisije, italijanske bezbednosne snage su pregledale fabriku „Katalent“ u Anjaniju, nedaleko od Rima, gde su pronašle zalihu vakcina, izvestio je dnevnik „Stampa“, prenosi Tanjug.

Italijanski zvaničnik je kasnije potvrdio izveštaj o inspekciji i rekao da će vakcine biti poslate u Belgiju.

„Stampa“ izveštava da „Astra zeneka“ nije upoznala vlasti EU da ima doze koje su čuvane na mestu za punjenje koje je vodio „Katalent“. Ali nakon inspekcije pogona u kompaniji Halik, komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton zapitao je kuda idu doze koje se proizvode na holandskom lokalitetu, navodeći da italijanske vlasti treba da istraže taj problem.
Do ovog otkrića došlo je pošto se „Astra zeneka“ našla pod oštrom kritikom Evropske komisije zbog kašnjenja u isporuci vakcina jer je uveliko promašila svoje prvobitne rokove isporuke postavljene u ugovoru EU o kupovini. Njihovo najnovije obećanje je da će u prvom kvartalu ove godine isporučiti 30 miliona doza – što je skoro jednako količini pronađenoj na lokaciji Katalent, piše Politiko.

Sputnik

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar