Astra zeneka razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave ministarke Turković - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Astra zeneka razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave ministarke Turković

Proizvođač vakcine Astra zeneka razmišlja da tuži Bosnu i Hercegovinu zbog izjave ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković da je ta vakcina za siromašne, da je lošijeg kvaliteta, jeftina i dostupna.

Almir Badnjević, direktor “Verlaba“, izjavio je da, prema njegovim saznanjima, menadžment “Astra zeneke“ razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave Turkovićeve.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je juče u Sarajevu donaciju od 5.000 vakcina “Astra zeneke“ za potrebe samo Federacije BiH.

Ministarka Turković je tim povodom omalovažila donaciju i vakcine tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

Ona je izrazila rezervu zbog toga što se ta vakcina proizvodi i u Indiji, ali i da je, kako je rekla, ta vakcina lako dostupna na tržištu i da je i BiH mogla da je nabavi.

  • Biće dobro ako izbjegnemo tužbu protiv Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta Astra zeneke da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namijenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine – rekao je Badnjević.

Badnjević je rekao da Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

  • Ta vakcina se u Indiji radi po licenci Astra zeneke, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadi – rekao je Badnjević, prenio je Tanjug.

Danas objavljeno

Nezadovoljni kašnjenjem doza: Danska trajno prekida vakcinaciju AstraZenekom

M.

Šeranić: Ne dopustiti da vakcine propadaju – građani ne smiju da trpe

M.

Policija ušla u Dom zdravlja Prijedor

M.

Ostavite komentar