15. Augusta 2021.

Aston Martin Valkyrie Spider je remek-djelo na točkovima

Big Portal

Aston Martin namjerava proizvesti svega 85 primjeraka modela Valkyrie Spider, a isporuke će početi u drugoj polovini 2022. godine.

Valkyrie Spider pokreće isti 6,5-litarski V12 motor s hibridnom tehnologijom kao i coupe, koji razvija 1.139 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Baterija može napajati različite podsisteme automobila, omogućiti dodatnu snagu te vršiti povrat energije. Tu je i sistem sličan KERS-u koji koriste Aston Martinovi bolidi u Formuli 1.

Kada coupe postane kabriolet, mnogo je stvari koje proizvođač mora uraditi kako bi učvrstio šasiju, pobrinuo se za aerodinamiku te osmislio način za brzo postavljanje i uklanjanje krova.

Aston Martin je nastavio koristiti Red Bull Advanced Technologies za promjene, a ovaj tim je radio i na prvom automobilu. Napravljene su promjene na karbonskoj strukturi, rekalibrirana je aerodinamika, a tu je sada i aktivni sistem šacije.

Umjesto gullwing vrata je Spider dobio vrata koja se naginju naprijed. Vozač i suvozač i dalje nisko sjede, a za njih su namijenjeni sigurnosni pojasevi u šest tačaka. Krov koji se može ukloniti sastoji se od karbonskog panela i dva polikarbonatna krovna prozora. Sve to je moguće ostaviti kod kuće.

Koliko će Spider koštati, zasad nije poznato, no cijena Valkyrie coupea iznosi 3,25 miliona dolara. Coupe će biti proizveden u 150, a Spider u samo 85 primjeraka. Naravno, svi su već rasprodani.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare