13. Oktobra 2021.

Aston Martin princa Charlesa ide na gorivo od ostataka vina

Big Portal

„Moj stari Aston Martin, koji imam već 51 godinu … sada radi na otpadne proizvode“, rekao je Charles. Rekao je da to uključuje „višak engleskog bijelog vina i surutke iz procesa proizvodnje sira“, iako je dodao da ovih dana nema priliku mnogo voziti automobil.

Princ je rekao da je klasični automobil preradio u okviru napora, da smanji svoju ličnu emisiju ugljenika, što takođe uključuje i nejedenje mesa ili ribe dva dana sedmično, u cilju “manje, ali zdravije” načina ishrane.

Njegovi komentari odražavaju širi interes za upotrebu biogoriva, iako su neki doveli u pitanje koliko bi se takvi proizvodi, mogli široko koristiti u društvu bez ugrožavanja ciljeva održivosti. Kako je nedavno objavio decanter.com, novo gorivo za bioetanol, djelomično napravljeno od ostataka francuskog vina, sljedeće će se godine ponuditi automobilskim timovima, na čuvenoj utrci 24 sata Le Mansa.

Studija objavljena u časopisu Nature’s Scientific Reports u aprilu 2021. pokazala je da gorivo stvoreno od mješavine ulja sjemenki grožđa i dizela, ima potencijal da smanji emisiju ugljenika u odnosu na komercijalno dizel gorivo.

Ipak, neki aktivisti tvrde da biogoriva nisu dugoročno rješenje.

Nakon intervjua za BBC, Greg Archer, britanski direktor grupe za kampanju Transport & Environment (T&E), opisao je Charlesovu konverziju Aston Martina kao “čudan”, ali ne i ozbiljan način za dekarbonizaciju vozila u cijelom društvu.

Kada se koriste u većim razmjerima, biogoriva mogu nanijeti štetu okolini, poput krčenja šuma, rekao je Archer na Twitteru.

Izvor: decanter.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare