Aston Martin otvorio novu fabriku za proizvodnju modela DBX - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Aston Martin otvorio novu fabriku za proizvodnju modela DBX

Kompanija Aston Martin otvorila je novu fabriku za proizvodnju svog crossovera DBX.

Fabrika se nalazi u St. Athanu u Velsu, u potpuno je završena, tako da proizvodnja modela DBX može početi. Ceremoniju otvorenja su vodili direktor kompanije Andy Palmer i prvi ministar Velsa.

Proizvodnja modela DBX će početi u drugom kvartalu 2020. godine, a u postrojenju će raditi 600 uposlenika. U vrijeme punog kapaciteta, u postrojenju će se nalaziti 750 radnika.

“St. Athan je ključan korak u isporuci našeg novog modela. DBX će se proizvoditi u novom postrojenju koje je izuzetno važno u našem planu rasta, a važno je i za naše ambicije kao globalnog luksuznog brenda te prisustvo u svim većim sektorima tržišta”, rekao je Palmer.

Aston Martin je novo postrojenje najavio 2016. godine, a lokacija na kojoj se nalazi ranije je bila baza RAF-a koja je otvorena 1938. godine. Tokom Drugog svjetskog rata je tu bilo 14.000 vojnika, a baza je korištena za obuku pilota.

DBX pripada segmentu crossovera, a pokretat će ga 4,0-litarski biturbo V8 motor koji razvija 542 KS i koji je uparen sa devetostepenim automatskim mjenjačem. Naravno, DBX će imati pogon na sva četiri točka. Moguće je da će se vremenom pojaviti i V12 motor. Automobil ima aktivni centralni diferencijal i elektronski stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem. DBX od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 291 km/h.

Kupce će privlačiti i luksuznom unutrašnjošću, a ako to nekom ne bude dovoljno, moći će se obratiti Q odjelu koji će napraviti željene modifikacije.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Ko je krivac za proklizavanje, automobil, vozač ili gume?

D

Istraživanje: Kako se sigurno voziti u autu u doba korone?

D

Koliko smiju biti stare gume kada ih se kupuje kao nove?

D

Ostavite komentar