Aston Martin je vizionar – retrovizori sa kamerom - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Aston Martin je vizionar – retrovizori sa kamerom

Aston Martin je napravio prototip retrovizora koji bi mogao da bude veliki hit.

Za Aston Martin, bočni retrovizori “iz budućnosti” mogli bi biti kombinacija stare i nove tehnologije. Britanski proizvođač automobila, zajedno s dobavljačem Gentex Corp., razvio je tehnologiju koja kombinuje aspekte tradicionalnih bočnih retrovizora sa kamerama za nadzor.

Saradnja Aston Martina i Gentexa, instalirana na prototipu DBS Superleggera, koristi tri kamere – po jednu u svakom spoljnom bočnom retrovizoru i jednu koja je postavljena na krov. Slike s kamera prikazuju se u višestrukim prikazima unutar vozila na kojem se može gledati i u nazad.

Kako bi se maksimalno iskoristio pogled koji dolazi s kamera, Aston Martin je povećao veličinu ogledala na bočnim retrovizorima. Ipak, ukupna veličina retrovizora manja je od onih na DB11, rekao je Deril Vajzmen, prvi čovek inžinjeringa karoserije u Aston Martinu.

‘Možemo ga uzeti i staviti u odgovarajuće vozilo u određenom trenutku u budućnosti’, rekao je.

Iako neke evropske i azijske zemlje omogućuju sisteme za nadzor kamerama kao zamenu za retrovizore, američka i kanadska sigurnosna pravila zahevaju da vozila imaju unutrašnji retrovizor, kao i spolja sa strane vozača.

Danas objavljeno

Lotus Emira – premijera 6. jula

V.R.

Ford: Ponovo prekid proizvodnje zbog čipova

V.R.

Električni automobil popularniji od Tesle

V.R.

Ostavite komentar