Asim Sarajlić podnio ostavke na sve funkcije u SDA - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Asim Sarajlić podnio ostavke na sve funkcije u SDA

Asim Sarajlić, glavni akter korupcijske afere u kojoj se javlja kao prvi do svog stranačkog predsjednika Bakira Izetbegovića, podnio je ostavke na sve funkcije unutar Stranke demokratske akcije, potvrđeno je za Klix.ba.

Sarajlić je na posljednjem Kongresu SDA, održanom u septembru 2019., izabran na funkcije predsjednika Kadrovske komisije i potpredsjednika SDA. Očekuje se da će se o tome sutra raspravljati na Kolegiju Stranke demokratske akcije (SDA) koji će zasjedati.

Portal Faktor.ba objavio je sadržaj njegovog pisma o ostavkama u kojem navodi da da je svjestan svojih grešaka, te da ne traži nikakvo opravdanje za njih. Naglasio je da je njegov subjektivan odnos u korist kandidature jednog od kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo bio iniciran ostrašćenom i masovnom kampanjom protiv generala Fikreta Prevljaka.

Načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je, naime, snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koji su održani u srijedu.

Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je upravo Sarajlić. Na snimku se jasno čuje i dogovor za “kupovinu” glasa jednog od delegata na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka sarajevske SDA najava je velike afere koja otvara mnoga pitanja.

Kada je riječ o funkcijama koje je imao u SDA, trebalo je da se na tim funkcijama zadrži do 2023. godine. Riječ je o dvjema najvažnijim stranačkim funkcijama, izuzme li se neformalna funkcija – bliskost sa bračnim parom Izetbegović.

Na funkciju delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Sarajlić po svemu sudeći neće podnijeti ostavku.

Sa te funkcije ne može biti smijenjen budući da ne postoji etička komisija koja bi mogla pokrenuti eventualnu smjenu. Jedini način da bude smijenjen jeste hipotetička situacija, da bude osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Asim Sarajlić je rođen 1975. godine u Vogošći i već je sa 15 godina, dakle 1990. godine, postao član SDA. Diplomirao je 2001. godine na Odsjeku za odbranu i sigurnost Fakulteta političkih nauka u Univerziteta u Sarajevu.

(Klix)

Danas objavljeno

Protest zbog ubistva djevojčice: “Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema”

M.

Svijetu prijeti nuklearno uništenje? “Putin se ne šali”

M.

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Ostavite komentar