Asanž: Umirem polako u zatvoru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Asanž: Umirem polako u zatvoru

Džulijan Asanž, osnivač “Vikiliksa” rekao je u telefonskom pozivu iz zatvora svom prijatelju da mu se zdravlje pogoršava.

“Polako umirem ovdje”, rekao je Asanž, koji se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš, svom prijatelju novinaru Vonu Smitu, prenosi “Dejli mejl”.

Asanž (48) je neko vrijeme živio kod novinara 2010. i 2011, nakon što je pušten na uslovnu slobodu zbog optužbi za silovanje u Stokholmu, a njih dvojica su ostali u kontaktu.

Kasnije je uzbunjivač zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, ali je sada u zatvoru od maja, zbog kršenja uslova za puštanje na uslovnu slobodu i izbjegavanja izručenja Švedskoj za navodno seksualno zlostavljanje, što je on uvijek negirao.

Smit tvrdi da je Asanž imao problema s govorom i čini se daje bio pod lijekovima tokom svog dozvoljenog telefonskog poziva.

Novinar je za RT rekao da je Asanžov govor bio nerazumljiv i da je govorio polako.

“Džulijan uvijek veoma artikulisano i jasno zvuči kada govori. A zvučao je grozno… bilo je vrlo uznemirujuće čuti ga”, rekao je Smit.

Vijest dolazi nedjeljama nakon što je više od 60 ljekara u otvorenom pismu upućenom ministru unutrašnjih poslova Priti Patel upozorilo da bi Asanž mogao da umre u zatvoru bez hitne medicinske njege, prenosi “Blic.rs”.

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar