13. Septembra 2021.

Armija se zaigrala, a Ministarstvo se izvinilo: Naoružani do zuba izašli na ulicu, građani isprepadani

Big Portal

Oni su naoružani do zuba usred bijela dana izašli na ulicu i počeli da pucaju, doduše na fiktivnog protivnika, odnosno vjerovatno na Ruse s obzirom na to da ova zemlja pored Estonije i Litvanije na obalama Baltika čine ključ zaustavljanja potencijalnog prodora ruske vojske ka članicama EU.

Letonska vojska otvarala je nasumično vatru po objektima dok su žene sa malom djecom prolazile ulicom.

Djeca su počela da vrište poslije ispaljivanja hitaca iz automatske puške, piše “Kurir”.

Vojska je vjerovatno poigravala scenario urbane borbe, ali je ostalo nejasno zašto su to izveli i na prečac u uslovima kada je gomila civila prolazila ulicama Rige.

Po snimcima vojnici se nisu pretjerano obazirali na vrisku djece i žena. Sa druge strane bilo je i onih koji su posmatrali otvaranje vatre, ali i slikali i posmatrali kretanje vojske gradskim ulicama i upade u objekte.

Riga, inače veoma miran grad, više je podsjećao na Bejrut, a ne na mali gradić članice EU i NATO.

Ono što je bilo najgore u cijeloj priči bilo je iako se pucalo ćorcima da zona izvođenja vježbi u gradu nije bila obilježena, kao i da civili nisu bili upozoreni, pa je logično došlo do šoka.

Po snimicma dok su neki vrištali i plakali, neki su se ludo zabavljali, posmatrali fiktivni rat s Rusima i smijali upadima vojske i detonacijama koje su odjekivale gradom.

Naime provjerom je utvrđeno da je desant na Rigu izveden u okviru vojne vježbe “Najmes” koja se održava širom ove baltičke države sve do 3. oktobra ove godine.

Letonsko ministarstvo odbrane izvinilo se zbog “nesporazuma” koji je uplašio stanovnike Rige.

Letonija je baltička država koja je od 2004. članica EU i NATO. Država se direktno graniči s Rusijom. Od ukrajinske krize ova zemlja zajedno sa Litvanijom i Estonijom predstavlja ključ odbrane NATO saveza u sprečavanju ruskog prodora na sjever i zapad Evrope.

Letonska vojska broji 14.700 vojnika od čega na vojsku otpada 6.500 vojnika i 8.000 pripadnika nacionalne garde. Letonska vojska je profesionalna.

Prema posljednjim informacijama, vojni budžet iznosi 853,85 miliona dolara. Vojska se sastoji od dva mehanizovana bataljona, i jednog pješadijskog, kao artiljerijske jedinice opremljene samohodnim haubicama M-109 A5. Vojska je opremljena automatskim puškama, puškomitraljezima i pištoljima njemačke, američke i francuske proizvodnje.

Vojska u sastavu nema tenkove već oklopna izviđačka vozila britanske proizvodnje koja su kupljena iz viškova britanske armije.

Letonsku vojsku čini i ratna mornarica koja je opremljena isključivo minolovcima nabavljenim u Holadniji i patrolnim brodovima domaće proizvodnje i Švedske. RV sastoji se od dva laka transportna aviona sovjetske proizvodnje AN-2, 4 transportna helikoptera Mi-17, dok je u toku nabavka četiri američka transportna helikoptera.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare