ARM je predstavio Cortex-A77 CPU i Mali-G77 GPU - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

ARM je predstavio Cortex-A77 CPU i Mali-G77 GPU

ARM je predstavio novi Cortex-A77 CPU i novi Mali-G77 GPU. Grafički procesor predstavlja nešto značajniju objavu, jer sa Bifrost arhitekture prelazi na Valhall. CPU predstavlja nadograđenu verziju A76 dizajna jezgara za “zrele” 7nm procesore.

Mali-G77 GPU

Valhall predstavlja veći redizajn u odnosu na Bifrost, koji je objavljen 2016. godine uz G71 jezgro. Nova arhitektura obećava 30% bolju potrošnju, kao i za 30 procenata bolje performanse i za 60% poboljšanja u segmentu machine learning zadataka. Ovo znači da se za čipove sa G77 jezgrom, koji se budu pojavili krajem 2019. i početkom 2020. godine, može očekivati impresivno poboljšanje performansi od 40 procenata.

Cortex-A77 CPU

Cortex-A77 je nadogradnja A76 dizajna i obećava poboljšanje performansi od 20 procenata, uz zadržavanje istih brzina takta. Novo jezgro dodaje četvrti ALU, koji povećava brzinu izvršenja integera za 50 procenata. Može da izvršava jednostavne operacije u jednom ciklusu, a poboljšan je kako bi obavljao kompleksne operacije u dva do tri ciklusa (starom jezgru su bila potrebna četiri ciklusa).

Čipset dizajni, koji se zasnivaju na ARM dizajnima za grafiku (Exynos, Kirin i Helio) će imati primetna poboljšanja. Qualcomm, koji koristi samo CPU, će imati nešto manji rast performansi.

Izvor: GSMArena

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

V.R.

Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

V.R.

San Francisko dozvolio policijskim robotima upotrebu smrtonosne sile

V.R.

Ostavite komentar