5. Septembra 2020.

Arheolozi pronašli zakopano blago

Big Portal

U glinenoj posudi je otkriveno čak 425 zlatnih novčića, koji su u vreme kada su bili zakopani vredeli pravo bogatstvo. Stari su više od 1.100 godina. Većina ih je iz ranog islamskog perioda kada je centralni Izrael bio deo Abasidskog kalifata, a teški su 845 grama.

Izraelski zvaničnici naglašavaju da ovaj pronalazak svedoči o veoma razvijenoj trgovini na ovom području.

„Ono što je jedinstveno u ovom otkriću jeste da se dokazuje koliko je međunarodna trgovina u to vreme u ovom regionu bila u usponu, prosperitetna za razliku od one u Evropi, gde je upotreba zlata počela da opada“, objašnjava Galit Tal iz Odeljenja za antikvitete Izraela.

Izraelski arheolozi smatraju da je osoba koja je zakopala zlatne novčiće svakako očekivala da se jednog dana vrati po njih, pa je prostor oko suda zakucala ekserom da se ne bi pomerao, ali nije poznato zbog čega se nije vratio po blago. Novčići su bili zakopani na prostoru tadašnjih radionica, a identitet vlasnika je, naravno, nepoznat.

Osamnaestogodišnji volonter Oz Koen, koji je pronašao novčiće presrećan je zbog ovog otkrića.

„Dok smo kopali u jednom trenutku sam uklonio zemlju i ugledao nešto što mi je ličilo na lišće. Želeo sam da ga očistim, ali sam shvatio da su to možda novčići. Prvo sam našao tri, a zatim i mnogo više u donjem sloju zemlje“, navodi Koen.

U vreme Abasidskog kalifata 425 novčića od 24-karatnog čistog zlata su predstavljali značajnu sumu novca kojom se mogla kupiti luksuzna kuća u Fustatu, bogatoj prestonici Egipta u to vreme, smatraju stručnjaci za kovani novac u Izraelskom Odeljenju za antikvitete zaduzene za kovani novac.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare