Arheolozi otkrili majanski ulaz u "podzemni svijet"? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Arheolozi otkrili majanski ulaz u “podzemni svijet”?

Arheolozi vjeruju da su pronašli majanski ulaz u “podzemni svijet”, zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava. Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mjesta gdje se odigrala posljednja bitka drevne civilizacije Maja sa Španijom na jezeru Peten Ica u Gvatemali.

Poljski tim koji istražuje to područje otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama.

Na ostrvu usred jezera vjeruju da postoje dokazi o konačnoj bici protiv španskih osvajača, prenio je Miror.

Vođa tima, Magdalena Krzemijen sa poljskog „Jagelonskog univerziteta“ izjavila je da je voda imala specijalno i simbolično značenje u vjerovanjima drevnih Maja.

„Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, svijet smrti – Sibalba, gdje žive njihovi bogovi“, rekla je Magdalena Krzemijen i dodala da su u planu ronilačke aktivnosti na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije.

Pronađeno je dosta artefakata. Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile ili namjerno spustile u jezero kao poklon bogovima.

Jedan od artefakta je opsidijanska oštrica koja je možda korišćena za krvave rituale žrtvovanja. Oni su mogli i da ubiju nekoga kako bi bogovima ponudili ljudsku krv.

Među artefaktima su pronađeni i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena.

Još jedno zanimljivo otkriće odnosi se na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja.

To je bilo posljednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. na ostrvo nije upao konkvistador Martin de Ursua i Arismendi.

„Većina pisanih izvora navodi da se bitka između Španaca i Maja, koji su živeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva“, rekla je Krzemien.

Obredne relikvije s jezera su pretkolumbovske, a datiraju iz 150. godine prije nove ere, pa sve do 800. godine nove ere. Međutim, Magdalena naglašava da je tim obavio samo izviđanje mjesta, ali da nije dovršio cjelokupna iskopavanja.

Pronašli smo artefakt na ovom području – kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana s bitkom, napomenula je predvodnica tima i dodala da se čini da su potvrdili mjesto posljednje bitke između Maja i Španaca.

 

Izvor: rts

Danas objavljeno

Glumica iz “Čuvara plaže” oduzima dah izgledom

Vanja A

Sting je 30 godina u braku s ovom glumicom, mnogi nisu odobravali njihovu vezu

V.R.

Devet godina krio majčinu smrt da bi podizao njenu penziju

V.R.

Ostavite komentar