Arheolozi ostali u ČUDU! Okrili ostatke restorana BRZE HRANE u antičkoj Pompeji! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Arheolozi ostali u ČUDU! Okrili ostatke restorana BRZE HRANE u antičkoj Pompeji!

Arheolozi su pronašli ostatke antičke građevine za koju se vjeruje da je predstavljala restoran brze hrane.

2019. godine arheolozi su otkrili ostatke neke vrste restorana brze hrane u antičkoj Pompeji. Međutim, pronađene ruševine tada nisu bile u potpunosti istražene.

Krajem prošle godine istraživački projekat je nastavljen. Tokom istraživanja i iskopavanja otkrivene su detaljno prikazane scene mrtve prirode i slike životinja koje su se tu najverovatnije prodavale.

Zahvaljujući izuzetnoj očuvanosti izgleda i živopisnim crtežima, arheolozi su uspeli da povrate kompletan izgled ovog “restorana”.

https://twitter.com/AntiquityJ/status/1362862059977867270?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1362862059977867270%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.magazin.novosti.rs%2Fsr%2Fzanimljivosti%2Fvesti%2Fvest%2Fiznenadicete-se-kada-saznate-gde-je-pronaden-jedan-od-prvih-fast-fud-restorana%2F1417968

elovi živinskih i životinjskih kostiju koji su otkriveni u kontejnerima ugrađenim u pultu u kojima su se nalazile namirnice namenjene za prodaju idu u prilog tvrdnji da je ipak bila reč o nekoj vrsti “fast-fud” restorana.

Na slikama se vide dve patke obešene naglavačke, spremne za kuvanje i jelo, petao i pas vezan lancem koji je očigledno služio kao upozorenje “čuvaj se psa”.

Pored životinjskih crteža, otkrivena je i freska Nereide, morske nimfe koja jaše konja.

https://www.instagram.com/p/CJQkGwqhXe_/?utm_source=ig_embed&ig_rid=184d5157-449a-444a-8069-2cfb843c8bd1

U termopilijama u antičkoj Pompeji, u kojima je posluživano piće i kuvana hrana, namirnice su držane u velikim posudama ugrađenim u tezgu, baš kao sa fotografija.

Ovakve tezge bile su česte u rimskom svetu, jer je bilo uobičajeno da se prandijum, odnosno obrok, pojede izvan kuće. Samo u Pompeji bilo je oko osamdeset tezgi.

Večernjenovosti.

Danas objavljeno

Forbs: Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svijetu

Vanja A

Supruga Aleka Baldvina prvi put progovorila o tragediji koja je njenu porodicu zavila u crno

Vanja A

Takmičar u njemačkom kvizu “Ko želi biti milioner?” dobio pitanje o BiH, trebala mu je pomoć

Vanja A

Ostavite komentar