29. Oktobra 2019.

ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA: Na Kastelu nađeni skeletni ostaci iz srednjeg vijeka, uključena i POLICIJA

Big Portal

– Ne znamo trenutno više detalja, pošto je kontaktirana i policija pa su nam u jednom dijelu gdje su nađeni skeletni ostaci zaustavljeni radovi. Kastel jeste istraživan, ali nikada nije istražen u potpunosti. Mi radimo na lokalitetu koji je posljednji put rađen 80-ih godina i htjeli smo prije svega da iščistimo taj lokalitet jer su se vremenom stvorile naslage zemlje, zatrpan je, nije uočljiv i turistički dostupan. Namjera nam je da skupimo što više dokumentacije da bismo kasnije sve mogli interpretirati i dobiti što cjelovitiju sliku o dešavanjima na Kastelu – precizirala je Pandžićeva.

U pitanju je nastavak radova iz marta, kada su arheolozi započeli čišćenje lokaliteta, te organizovali geofizička snimanja.
– Organizovali smo ovo kao školu arheologije za studente sa Odsjeka za istoriju i arheologiju sa fakulteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. U pitanju je terenski rad, znači primjenjuju ono što su učili i slušali na predavanjima – istakla je ona.

Projekat realizuju Muzej Republike Srpske i Društvo arheologa Republike Srpske, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Filozofskim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo, a sufinansiran je od strane Grada Banjaluka.

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu, mnoge okolnosti upućuju da se tu nalazilo rimsko naselje.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare