ArcelorMital smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih u Prijedoru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ArcelorMital smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih u Prijedoru

ArcelorMittal Prijedor smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih kako bi produžili životni vijek rudnika u Omarskoj, saopšteno je iz te kompanije iz Luksemburga.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

– Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru, ArcelorMittal Prijedor je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 na jedan milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu.

Slijedom navedenog, ArcelorMittal Zenica, kao jedini kupac ArcelorMittal Prijedor, smanjiće svoju potrošnju željezne rude iz Omarske i umjesto toga uvoziti dodatnu količinu željezne rude od dobavljača van Bosne i Hercegovine.

Smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje, efektivni vijek rudnika Omarska biće produžen za period do 10 godina. Bez preduzimanja ovih mjera, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine.

Očekuje se da će novi plan biti u primjeni počev od 1. septembra 2019. godine.

Duboko žalimo što će ove suštinske mjere neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ArcelorMittal Prijedor. To je značajan procenat od oko 800 zaposlenika u ArcelorMittal Prijedor, ali smo bili prisiljeni da donesemo ovu tešku odluku zbog nesigur nesigurnosti postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru – kaže se u saopštenju.

BN TV

Danas objavljeno

Identifikovan i indijski soj virusa korona

M.

Most na Savi u S. Rači biće dug 1.310 metara

M.

Ukrajinska vojska dopremila vojnu tehniku

M.

Ostavite komentar