25. Decembra 2019.

„Arcelor Mittal“ utajio 3,3 miliona maraka

Big Portal

Da PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija “Arcelor Mittala” CAPITAL je objavio u julu kada je raspisan tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena.

Studija, koja je u posjedu CAPITAL-a, pokazuje da je analizirana dokumentacija o transfernim cijenama „Arcelor Mittala“ za period od 2010. do 2013. godine koju je pripremila konsultantska kuća PWC, kao i provjera dodatne dokumentacije koja se odnosi na problematiku formiranja transfernih cijena između povezanih lica. Analizirani su i podaci PURS i kompanije „Mittal“.

„Došli smo do zaključka da cijene u transakciji prodaje željezne rude između „Arcelor Mittala“ i povezanih lica nisu u skladu sa principom „van dohvata ruke“ i da je potrebno izvršiti korekcije u poreskom bilansu po osnovu poreza na dobit“, navedeno je u analizi koju je izradila beogradska „Crowe RS“ koja je zajedno sa „Bam Consult“ Banjaluka uradila studiju za Poresku upravu RS.

Oni su naveli da utvrđene korekcije u poreskom bilansu po osnovu transfernih cijena, na osnovu novog interkvartilnog raspona marži i marži koje „Mittal“ ostvaruje u transakcijama prodaje željezne rude povezanim licima iznose 3.379.772 KM.

„Kako se korekcije odnose na periode za koje je u skladu sa važećim zakonima poreska obaveza dospjela, potrebno je izvršiti obračun zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju javnih prihoda“, navedeno je u analizi.

Iz analize je vidljivo da je „Arcelor Mittal“ Prijedor imao transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim sa kompanijama „Arcelor Mittal“ Zenica i „Arcelor Mittal Sourcing“.

Podsjećamo, cilj PURS je bio da se sistematičnom analizom transfernih cijena u posmatranom periodu, te ocjenom svih pribavljenih dokaza u upravnom postupku dostavi nalaz i mišljenje u smislu utvrđenja da li su transferne cijene željezne rude koje je „Arcelor Mittal“ prometovao sa povezanim društvima u skladu sa tržišnim cijenama, odnosno da li su transakcije koje su analizirane u posmatranom periodu sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“ i propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija.

Poreska uprava RS prilikom traženja analize navela je da ne isključuje mogućnost da zbog transfernih cijena završi i na sudu s kompanijom „Arcelor Mittal“.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare