9. Maja 2022.

ARC se ponovo odlaže, Intel ima probleme sa drajverima

Big Portal

 Da budemo iskreni, i jeste veoma velika stvar kada se pojavi, ili se makar očekuje pojavljivanje novog igrača na sceni proizvodnje grafičkih karti. Kompanije Nvidia i AMD su već desetinama godina jedina dva proizvođača grafičkih karti, a još jedno ime u tom segmentu tržišta može samo biti dobra stvar za korisnike.

Međutim, stvari očigledno ne idu na ruku kompaniji Intel kada je reč o grafičkim kartama. Da razjasnimo jednu stvar, niko nije očekivao da se Intel ARC grafičke karte samo pojave i pobede konkurente. To čak i zvuči kao naučna fantastika svakome ko iole prati IT scenu, ali svi očekujemo pristojne performanse po još pristojnijim cenama, kako i priliči novom konkurentu.

Kako vreme prolazi, sada samo želimo da vidimo ove grafičke karte i voleli bismo da ih kompanija Intel najzad predstavi pred publikom. Prema nezvaničnim navodima, prve model kompanije Intel iz Arc A serije trebalo je da se pojave u prodaji tokom kraja prvog kvartala ove godine. Kako stvari sada stoje, to se neće dogoditi.

Prema navodima portala Wccftech, nekoliko izvora tvrdi da će kompanija Intel morati da odloži predstavljanje ovih modela do sredine ili poznog leta, dakle negde između kraja jula kraja avgusta. Takođe, govori se i o frustraciji svih uključenih strana, što ne čudi imajući u vidu da ova saga već počinje da traje predugo.

U čemu je tačno problem?

Prema istim informacijama, to su najverovatnije drajveri. Kompanija Intel već je stidljivo predstavila Arc A seriju grafičkih čipova samo na azijskom tržištu maltene kao štih probu, i to ne zbog zabrinutosti za hardver, već upravo za softver. Pored toga, i laptopovi u kojima se ove grafičke karte nalaze su jedva dostupni i u tim regionima, dok Evropa i Sjedinjene Američke Države nemaju maltene nikakv pristup ovim grafičkim rešenjima.

Ako pomislite: “sve to zbog drajvera?”, setite se da su grafičke karte potpuno neupotrebljive bez njih i koliko se samo puta desilo da drajveri naprave ozbiljnu razliku u performansama. Setimo se samo problema koja je kompanija AMD imala sa time, a koji su najverovatnije ni blizu onih sa kojima se sada suočava Intel. Iskreno, nemamo predstavu kako će se ovo rešiti i da li je uopšte i moguće u jednom ipak kratkom roku. Svejedno, držimo im palčeve, više zbog kas kao krajnjih kupaca, kojima će malo konkurencije na ovom tržištu itekako značiti.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare