Arapska liga odbacila "Sporazum vijeka" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Arapska liga odbacila “Sporazum vijeka”

Arapska liga je saopštila da odbacuje plan za rešenje izraelsko palestinskog sukoba koji je u utorak u Beloj kući predstavio predsednik SAD Donald Tramp.

Pripadnici Arapske lige označili su plan kao “nefer” prema Palestincima.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige sastali su se danas u Kairu u prisustvu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, na zahtev Palestinaca, nakon što su oni odbacili taj američki plan, takozvani Sporazum veka.

Organizacija je u saopštenju izdatom posle sastanka navela da takođe “odbacuje sporazum SAD-Izrael jer ne poštuje fundamentalna prava i aspiracije palestinskog naroda” i da on neće dovesti do pravednog sporazuma o miru.

Kako je navedeno, arapski lideri su obećali “da neće sarađivati s američkom administracijom na primeni tog plana”, preneo je Frans pres.

Arapski zvaničnici su uz to insistirali na potrebi za rešenjem po modelu dve države, odnosno stvaranju države Palestine u granicama pre rata 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Taj deo Jerusalima Izrael je osvojio u Šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

U istom ratu osvojena je i Zapadna obala i pojas Gaze.

Palestinci na tim teritorijama nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Trampovim planom se predviđa aneksija svih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i doline Jordana koja čini četvrtinu te teritorije.

Planom se takođe ceo Jerusalim označava “nedeljivim” glavnim gradom Izraela i predlaže stvaranje glavnog grada moguće palestinske države u predgrađu istočnog Jerusalima.

Abas je prethodno danas zapretio prekidom svih odnosa, uključujući bezbednosne ; “između Palestinske uprave s jedne strane i Izraela i SAD s druge”, označivši američki plan “kršenjem Sporazuma Oslo” koji je potpisan između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije 1993. godine.

Izraelski zvaničnici izrazili su nadu da će se zbog odbijanja Arapske lige SAD lakše saglasiti s unilateralnom izraelskom aneksijom delova Zapadne obale, preneli su izraelski mediji.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar