ARAPI MASOVNO KUPUJU U BiH Stanovi i milioni kvadrata zemlje “u rukama Bliskog istoka” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ARAPI MASOVNO KUPUJU U BiH Stanovi i milioni kvadrata zemlje “u rukama Bliskog istoka”

Državljani arapskih zemalja samo na širem području Sarajeva stekli su vlasništvo nad više od 15 miliona kvadratnih metara zemljišta i nad stotinama stanova.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je da su nekretnine koje samo u Sarajevskoj županiji posjeduju državljani zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike veličine 2.150 fudbalskih terena.

CIN piše je riječ o 15,3 miliona kvadratnih metara zemljišta, dok se manji dio površine odnosi na 524 stana, piše Jutarnji.hr.

Sva ta imovina je u proteklih sedam godina uknjižena na 160 kompanija čiji su vlasnici državljani Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Sirije, Egipta, Libije i drugih zemalja.

Oni su u BiH osnovali kompanije kako bi preko njih kupovali nekretnine i na taj način zaobišli zakonska rješenja koja stranim državljanima otežavaju posjedovanje nekretnina u BiH ukoliko ne postoje recipročni dogovor BiH i država iz kojih oni dolaze.

CIN je naveo da je navala na nekretnine u BiH počela 2012. godine i kako je to “očevidno bio odaziv arapskih kupaca na pozive nekih bosanskohercegovačkih političara”.
Masovna kupovina nekretnina, prema podacima javnih beležnika koji su zaduženi za sačinjavanje kupoprodajnih ugovora, potrajala je pune četiri godine da bi nakon toga stagnirala.

Arapski investitori najčešće su kupovali zemljište u ruralnim područjima najavljujući izgradnju turističkih naselja s vilama, dok su u gradskim područjima kupovali zemljište za gradnju višespratnica i hotela.

Do početka 2019. godine u Bosni i Hercegovini je bilo registrovano nešto više od 1.600 kompanija u vlasništvu državljana arapskog porijekla.

Uprkos tome što te kompanije posjeduju vrijedne nekretnine, istraživanje CIN je pokazalo da oni imovinu ne upisuju u svoj kapital.

Istraživanje Službe za poslove sa strancima BiH iz 2015. godine je pokazalo da od 691 ispitane kompanije, koje su uglavnom u vlasništvu Arapa, njih 469 nije bilo na prijavljenim adresama.

Istraživanje je pokazalo i da 158 vlasnika kompanija uopšte nije imalo regulisan boravak u BiH.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar