24. Maja 2019.

Aranžman s MMF praktično mrtav

Big Portal

Podsjećanja radi, aranžman je zapao u krizu mjesec dana prije izbora, kada je Vlada FBiH usvojila nova davanja za boračku populaciju, a Vlada RS povećala osnovicu za plate, što nije bilo u skladu s pismom namjere koje su vlasti BiH potpisale s tom međunarodnom organizacijom.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH, “Nezavisnim” je rekao da ne želi komentarisati ono što se dešavalo prije izbora, već da čekaju formiranje nove vlasti na svim nivoima.

“Mi sada čekamo da se vlast formira, da sjednemo s njima i da vidimo šta žele raditi. Zadnji pregled koji smo radili bio je u februaru 2018. godine. To je dosta vremena i mnogo toga se desilo u međuvremenu. Dakle, mi smo spremni i kad god vlasti budu spremne da razgovaraju, mi smo tu”, rekao je Parodi.

Međutim, sudeći prema raspoloženju bh. političkih predstavnika, teško se može očekivati neki napredak. Na stolu su i dalje ključni uslovi iz pisma namjere, poput potpunog završetka dubinske analize u dva telekom operatera u FBiH, usvanjanje zakona o osiguranju depozita BiH, metodologije za sistemske banke u finansijskom sistemu BiH, kao i usvajanje memoranduma o razumijevanju za finansijsku stabilnost.

Nekoliko sagovornika s kojima smo razgovarali ocjenjuje da je vrlo teško očekivati da produženi aranžman bude nastavljen, prevashodno zbog toga što mjere koje je on sadržavao sadrže nepopularne poteze koji se odnose na štednju, smanjenje rashoda i manje troškove administracije. Takođe, reforma državnih preduzeća je nešto čemu se političke stranke žestoko opiru jer je to jedan od najvažnijih centara njihove moći.

Podsjećanja radi, isplata tranše od 150 miliona maraka zaustavljena je uoči izbora, a Parodi je tada rekao da je MMF-u potrebno vrijeme da ocijeni nove poteze vlasti, poput povećanja plata ili beneficija za boračke kategorije.

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, nedavno je nakon sastanka s predstavnicima MMF-a u Vašingtonu rekao da je i u Vašingtonu dobio uvjeravanja da su spremni nastaviti aranžman.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su nam takođe rekli da se čeka nova vlast i podsjetili da su do sada isplaćene samo dvije tranše produženog aranžmana.

Zora Vidović, ministar finansija RS, nedavno je u jednom intervjuu rekla da su krediti MMF-a veoma povoljni, ali da je problem u tome što su uslovi za njihovo isporučivanje veoma loši.

“Kada je u pitanju budžet RS, nama apsolutno nije potreban MMF. Mi smo finansijsku konstrukciju zatvorili, imamo 270 miliona naših obveznica koje ćemo izdati i oko sto miliona kredita ćemo podići kod naših banaka. Tako da razlika između te kamatne stope i ove koju daje MMF gotovo i ne postoji. Prema tome, relaksirani smo u tom smislu ove godine da nismo spremni da nešto istrpimo što ne moramo da bismo se isfinansirali do kraja godine”, zaključila je Vidovićeva.
MMF

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare