Apsurdima nema kraja, ne znaju za šta nas tuže! - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Apsurdima nema kraja, ne znaju za šta nas tuže!

U Osnovnom sudu u Banjaluci danas je počelo suđenje članovima neformalne grupe „Pravda za Davida“. Oni se terete da su u maju prošle godine svojim okupljanjima u Banjaluci kršili epidemiološke mjere i doprinijeli širenju epidemije virusa korona.

Iz ove grupe kažu da aspurdima nema kraja i da institucije više očigledno ne znaju za šta da ih tuže.

Pod optužbom da su okupljanjima doprinijeli širenju epidemije virusa korona, članovi neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ opet pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

U optužnici se navodi da su u maju prošle godine organizovali okupljanje koje nije bilo u skladu sa epidemiološkim mjerama. Ozren Perduv kaže da je 11. maja dobio poziv na informativni razgovor u Policiju, na kome mu je rečeno da građani nemaju pravo na okupljanja jer se radi o neprijavljenim političkim skupovima.

„Upravo zbog toga što mi nismo prihvatili taj nečasni ultimatum od strane policije, pripadnici policije su došli 12. maja, ali i 13. i 14. maja, legitimisali su sve ljude koji su bili tu, izdali su prekršajne naloge, u kojima piše da smo mi doprinijeli širenju virusa korona.

Evo konkretno, danas se sudi jednom našem članu, zato što je 12. maja bio u tom parkiću, gdje je bilo svega desetak ljudi, iako je bilo dozvoljeno od toga dana da se skupi 50 ljudi“, pojašnjava Perduv.

Advokat Milan Malešević kaže da se iz prekršajnih naloga ne može shvatiti zbog čega se protiv ovih građana vodi sudski postupak. Prema njegovim riječima, sada je jasno, kome to smetaju okupljanja „Pravda za Davida“.

„Danas je dobio ime i prezime. Zove se Vladan Šikuljak, komandir PS Centar Banjaluka, koji je 12.5.2020. naredio svojim podređenima da jednostavno i najlakše rečeno, rastjeraju ljude. Dakle, tjerali su ljude nezakonito da se raziđu, a onda im zato što nisu postupili po tom nezakonitom upozorenju izdali prekršajne naloge. Jedini dokaz koji je izveden bio je saslušanje jednog svjedoka, koji se ne može sjetiti da li je današnji okrivljeni bio uopšte prisutan na tom mjestu i u to vrijeme. Eto toliko o tom postupku koji se danas vodio“, ističe Malešević.

I za ovo suđenje, kažu iz neformalne grupe „Pravda za Davida“, postoji samo jedan razlog – progon građana koji traže da se pronađu ubice i nalogodavci u ubistvu Davida Dragičevića.

„I samo se zbog toga sve ovo što radi policija dešava. Nema tu ni poštovanja zakona, ni poštovanja Ustava, nad nama se konstantno krše zakoni, krše se ustavom data prava“, kategoričan je Ozren Perduv.

Ovo suđenje, ali i sva ranija u kojima su građani oslobođeni odgovornosti, biće iskorišteni za borbu protiv policijske represije i nečasnog dijela MUP-a, poručuje Perduv. Više od 15 građana tokom 12. 13. i 14. maja prošle godine, dobilo je ove prekršajne naloge.

(BN)

Danas objavljeno

NASA izvela misiju sudara letjelice sa asteroidom

M.

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Ostavite komentar