APSURD: Agencija za javne nabavke BiH imala propuste u javnim nabavkama - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

APSURD: Agencija za javne nabavke BiH imala propuste u javnim nabavkama

Agencija za javne nabavke BiH je institucija koja je odgovorna za adekvatnu primjenu Zakona o javnim nabavkama BiH, a pri tom se u svom poslovanju dosljedno ne drži tog zakona.

Istina, revizori se nisu negativno izjasnili u dijelu koji govori o javnim nabavkama, ali su „iznijeli zapažanja“ iz kojih se vidi da Agencija nije prošle godine u potpunosti poštovala propis po kome radi.

– Navodimo opšta zapažanja uočena tokom revizije procesa javnih nabavki: Vrijednost ugovora za nabavku kancelarijskog materijala i tonera zaključenog u postupku direktnog sporazuma veća je od planiranog iznosa; U pregovaračkom postupku za nabavku usluga održavanja sistema za upravljanje dokumentima Agencija u pozivu za učešće nije tražila dokaze za tehničku i profesionalnu sposobnost dobavljača; Postupak je proveden pozivanjem na pregovore dobavljača koji je vlasnik softvera (posjeduje izvorni kod) i za koga se može pretpostaviti da posjeduje kvalifikacije za obavljanje usluga.

Mišljenja smo da je ipak bilo opravdano tražiti podatke o angažovnom tehničkom osoblju i njihovim kvalifikacijama za realizaciju zahtjeva postavljenih u pozivu za učešće; U konkurentskom postupku nabavke usluge razvoja službene stranice Agencije nije predviđeno na koji način će se konstatovati da su usluge izvršene. Kako je izvršenje usluge preduslov za plaćanje, smatramo da je trebalo sačiniti zapisnik koji će potpisati obje ugovorne strane – navodi se u revizorskom izvještaju za 2018.

Kao što se vidi, nije riječ o velikim propustima, ali je poenta u tome da je Agencija autoritet u ovoj oblasti i trebalo bi da bude „čista kao suza“.

Direktor v.d. od 2017.
Agencija za javne nabavke je od Kancelarije za reviziju institucija BiH dobila pozitivno mišljenje, uz skretanje pažnje na finansijsko poslovanje u prošloj godini i na usklađenost poslovanja sa relevantnim zakonima.

Revizori su skrenuli pažnju na dvije stvari – Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije nije usklađen sa odlukama Savjeta ministara BiH, a Savjet ministara, kao nadležna institucija, nije riješio status direktora Agencije, koji je v.d. još od 2017. Riječ je o Đenanu Salčinu.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

“Nije u planu pooštravanje epidemioloških mjera”

M.

U Grčkoj palo više od 75 miliona tona vode

M.

Ostavite komentar