"Apsolutno morate" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Apsolutno morate”

Francuski presednik Emanuel Makron izjavio je da želi da zemlje članice G20 postave uslove za priznanje talibana osiguravanjem prava žena i devojčica.

Dosad je, kako navodi agencija AP, pod talibanskom vlašću mladim avganistanskim devojčicama bilo dozvoljeno da se vrate u osnovnu školu, ali je starijim devojčicama bilo zabranjeno da idu u srednju školu dok većini žena nije bilo dozvoljeno da se vrate na posao.

Predsednik Makron je za radio “Frans-Inter” rekao da bi svetske sile trebalo da kažu talibanima sledeće:

“Apsolutno morate da date mladim devojkama u svojoj zemlji budućnost, a to je jedna od stvari koje ćemo sagledavati pre nego što vas priznamo.”

Naveo je da je jedna od njegovih briga činjenica da li će se svim devojčicama dozvoliti da se vrate u školu.

Makron je, takođe, kazao da će to pitanje pokrenuti na predstojećem samitu zemalja G20 u Rimu, koji treba da se održi kasnije ovog meseca, prenosi AP.

Između ostalih uslova koji su potrebni za priznanje, trebalo bi da bude i talibani koji će dozvoliti nastavak humanitarnih operacija, ali i koji će osuditi i odbiti saradnju sa “islamističkim terorističkim grupama” u regionu, poručio je francuski predsednik.

Makron je ocenio da takve uslove ne bi trebalo da postavljaju samo zapadne zemlje, već bi trebalo i da „ubede zemlje regiona, koje nemaju nužno iste vrednosti kao mi po svim pitanjima, da deluju zajedno“.

Na sastanku koji se prošlog meseca održao na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacije, zemlje G20 raspravljale su o slanju jedinstvene poruke talibanima.

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar