Apple zvanično kupuje Intelovo poslovanje sa modemima za milijardu dolara - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Apple zvanično kupuje Intelovo poslovanje sa modemima za milijardu dolara

Već izvjesno vrijeme Apple pokušava da smanji zavisnost od Qualcomma kada su u pitanju modemi za telefone.

Već izvjesno vrijeme Apple pokušava da smanji zavisnost od Qualcomma kada su u pitanju modemi za telefone.

Tokom nekoliko godina kompanija je koristila Intelove delove u svojim telefonima, zajedno sa Qualcommovim rešenjima, ali je nakon dogovora koje su Apple i Qualcomm postigli pre nekoliko meseci, Intel izbačen iz ove priče. To je dovelo i do situacije da Intel napusti tržište sa 5G modemima.

Sada je Apple preduzeo naredni korak, a kompanija je najavila kupovinu Intelovog poslovanja sa modemima za telefone, kako su i sugerisale glasine od ranije. Apple će za ovu akviziciju platiti milijardu dolara, a očekuje se da će sporazum biti okončan tokom četvrtog tromesečja ove godine. Oko 2200 Intelovih radnika, koji rade na mobilnim modemima, će preći u Apple, a to će se desiti i sa intelektualnom svojinom, opremom…

Nakon što sporazum bude okončan, Apple će u svom vlasništvu imati preko 17.000 patenata za bežične tehnologije – od protokola za celularne standarde do arhitekture modema i operacija. Intel će i dalje moći da razvija modeme za PC, IoT uređaje i autonomna vozila – tačnije, za sve sem za telefone.

Ovim potezom, Apple će omogućiti da se veliki razvoj modema za mobilne uređaje odvija u kompanijinim postrojenjima i pod Apple-ovim nadzorom. Apple se nada da će uspeti da razvije rešenje koje je konkurentno onome što nudi Qualcomm, a koji će se u iPhone-ima naći za nekoliko godina.

Izvor: The Verge

Danas objavljeno

Upozorenje da hitno ažurirate podešavanja privatnosti na Android uređaju

V.R.

Slabo prihvatanje Windows 11 operativnog sistema

V.R.

“Potencijelno opasni” asteroid ulazi u orbitu Zemlje naredne sedmice

V.R.

Ostavite komentar