Apple tuži kompaniju za recikliranje koja je neovlašćeno prodala 100.000 uređaja - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Apple tuži kompaniju za recikliranje koja je neovlašćeno prodala 100.000 uređaja

Apple je podnio tužbu protiv kompanije za recikliranje Geep Canada, u kojoj tvrdi da je ona prodala oko 100.000 iPhone-a, iPad-a i Apple Watch pametnih satova namijenjenih za demontažu i recikliranje.

Geep ne spori da se to desilo, ali su naveli da su prodaju vršila tri zaposlena bez znanja kompanije i podneli su kontra-tužbu protiv Apple-a. Na to je Apple odgovorio da su te tri osobe zaposlene kao senior menadžeri i da oni sigurno nisu mogli da rade taj posao mimo kompanije.

Tužba je podneta još u januaru ove godine, kontra-tužba u julu, ali je tek sada stigla u javnost. Apple je otkrio da je prodaja ovih uređaja započeta krajem 2017. ili početkom 2018. godine. U periodu od 2015. godine, Apple je ovoj kompaniji isporučio skoro 600.000 uređaja koji su bili namenjeni za reciklažu. U navodima tužbe stoji da je jedan deo tih uređaja bio uskladišten u delu koji nije pokriven kamerama. Kada su provereni serijski brojevi svih uređaja poslatih na reciklažu, ustanovljeno je da je oko 18 procenata i dalje aktivno. Pri tome, Apple veruje da je broj ukradenih uređaja i veći od navedenog, ali ne može to da dokaže, jer ne-LTE uređaji ne mogu da se identifikuju na ovaj način.

U tužbi, Apple zahteva isplatu celokupnog profita od preprodatih uređaja, ali i dodatnu nadoknadu od 22.7 miliona dolara. Geep se oglasio da će, u slučaju da Apple dobije slučaj na sudu, tražiti od pomenuta tri zaposlena da pokriju svu štetu. Oni tvrde da su ta tri zaposlena svakako odgovorna za veliki gubitak kompanije, s obzirom da je Apple raskinuo ugovor o reciklaži sa njima.

Izvor: Apple Insider/Benchmark

Danas objavljeno

G.SKILL objavio DDR5-6400 CL32 memorijski komplet sa ekstremno malim kašnjenjem

Vanja A

iPhone uređaji bi uskoro mogli da prihvataju beskontaktna plaćanja koristeći NFC

Vanja A

YouTube želi da doda NFT u svoje servise

Vanja A

Ostavite komentar