Apple s rekordnom isporukom smartfona u četvrtom kvartalu - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Apple s rekordnom isporukom smartfona u četvrtom kvartalu

Apple isporuke pametnih telefona skočile su za 22 odsto na rekordan nivo u četvrtom kvartalu 2020, zahvaljujući čemu je ta kompanija postala najveći prodavac smartfona na svijetu, dok je Huaweiova prodaja pala kada su na snagu stupile američke sankcije, prenosi Rojters.

Proširena ponuda modela i novi izgled serije iPhone 12, prvog Apple uređaja sa 5G tehnologijom, podigli su potražnju za nadogradnjom, posebno u Kini.

Prema podacima istraživačke kompanije IDC, Apple isporuke su u periodu oktobar-decembar dostigle 90,1 milion telefona, što je rekordna količina u odnosu na bilo koji kvartal do sada, čime je kompanija zauzela na globalnom tržištu udio od 23,4 odsto.

“U Kini je Apple iskoristio savršenu priliku da zgrabi Huaweiov tržišni udio, pošto u suštini ponuda kineskog proizvođača nije dovoljna, mada potražnja za tim brendom još uvijek postoji“, kaže Nikol Peng, koja prati kinesko tržište pametnih telefona u kompaniji Kanalis.

Apple podaci o prodaji dolaze neposredno nakon što je kompanija u srijedu izvjestila da su njeni ukupni prihodi u prazničnom kvartalu prvi put premašili 100 milijardi dolara.

Prihod na tržištu Veće Kine, koja uključuje Hong Kong i Tajvan, porastao je za 57 odsto.

“Naša su dva od tri najprodavanija pametna telefona u urbanoj Kini“, izjavio je izvršni direktor Apple-a Tim Kuk za Rojters, ističući da je tražnja za nadogradnjom njihovih mobilnih uređaja zabilježila rekord svih vremena u Kini.

Kineski Huawei je pretrpio najveći udarac, s padom isporuka od 42,4 odsto, na 32,3 miliona jedinica.

Prema IDC-u, Huawei je sada na 5. mjestu po prodaji smartfona, spustivši se sa druge pozicije koju je zauzimao prije prethodna dva kvartala, dok je prema podacima istraživačkih kompanija Kaunterpoint i Kanalis skliznuo na 6. mesto, čime je ispao iz prvih pet po obimu prodaje u posljednjih više godina.

Kineski Xiaomi, treći najveći prodavac smartfona, zabilježio je rast prodaje od 32 odsto, dok su isporuke četvrtoplasirane kompanije Opo porasle za 10,7 odsto, prema podacima IDC-a.

Danas objavljeno

RedMagic gaming telefon sa 18 GB RAM-a

V.R.

Tianwen-1: Kina objavila nove fotografije Marsa

V.R.

Nvidia RTX 3080 Ti GPU će imati 12GB GDDR6X memorije i ograničenje za rudarenje kriptovaluta

V.R.

Ostavite komentar