Apple protiv Epic Games-a - Počelo suđenje - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Apple protiv Epic Games-a – Počelo suđenje

Kompanije Apple i Epic Games su u ponedeljak počele suočavanje na sudu u jednoj od najinteresantnijih parnica koja bi mogle imati i ozbiljnog uticaja na industriju distribucije softvera.

Suđenje je počelo godinu dana nakon uklanjanja Fortnite igre sa Apple App Store-a u avgustu 2020. Ovo je najveće suđenje u kome Apple učestvuje još od rata oko patenata koji je vođen sa kompanijom Samsung pre oko jedne decenije.

Doduše, ovog puta se Apple brani, jer ih je Epic Games optužio da svojom App Store prodavnicom i pravilima oko in-app kupovine krže antimonopolske zakone. U srcu spora je pitanje da li Apple može (i treba) da ima potpunu kontrolu svog iOS-a i App Store-a, ili bi developerima trebao biti dozvoljen pristup alternativnim prodavnicama i načinima distribucije aplikacija, pa samim tim i zaobilaženje Apple-ove prakse uzimanja provizije od 30% na prodaju digitalnih proizvoda.

Ishod ovog suđenja bi mogao promeniti tok milijardi dolara koji su u opticaju pri ovakvim transakcijama i uspostaviti pravila koja će važiti i u buduće u sličnim slučajevima i kada su u pitanju druge kompanije.

FortniteBloomberg1200.jpg

Cilj Epic Games-a je da im se omogući prodaja popularne V-Bucks valute Fortnite igračima koji koriste iOS bez obaveze da za to koriste Apple’s in-app prodajne alate, kao i da im se omogući da na iOS-u imaju sopstvenu prodavnicu aplikacija. Pozitivna odluka po ovim pitanjima bi značila potvrdu Apple monopola i omogućila Epicu i drugim developerima zaobilaženje provizije od 15% do 30%, kao i otvorila iOS platformu za side-loaded aplikacije i alternativne prodavnice.

Apple tokom suđenja želi da dokaže da je App Store neodvojivi deo celokupnog iOS iskustva i da bi bez procesa odobravanja aplikacija i funkcionalnosti na nivou operativnog sistema vezanih za bezbednost aplikacija, iPhone bio fundamentalno drugačiji uređaj, po njihovim rečima, daleko lošiji. 

Ostaje da vidimo kako će se suđenje odvijati, koliko će trajati i koji će biti krajnji ishod. Jedno je sigurno, biće vrlo zanimljivo pratiti dešavanja, jer obe kompanije imaju vrlo jake argumente. 

Koja od strana je po vašem mišljenju u pravu?

Izvor: Protocol

Danas objavljeno

Samsungov Tizen OS će uskoro raditi na mnogo više televizora drugih brendova

Vanja A

Četiri rakete Sojuz biće lansirane 2022. godine

Vanja A

Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje

Vanja A

Ostavite komentar