10. Novembra 2022.

Apple prikuplja podatke o vama čak i kada u podešavanjima jasno kažete da to ne radi

Big Portal

Međutim, prema pomenutom istraživanju, Apple se izgleda ne drži svojih obećanja, pa mnoge njihove aplikacije nastavljaju prikupljanje podataka o svojim korisnicima. U istraživanju se navodi da je App Tracking Transparency bezbednosni problem, jer ne radi ono za šta se predstavlja. Oni su zabeležili slike i video snimke onoga što se dešava tokom desetominutnog korišćenja App Store na uređaju koji koristi iOS 14.6.

Među prikupljenim podacima se nalaze informacije o tipu uređaja, rezoluciji ekrana, instaliranim tastaturama, mrežnoj vezi i drugim identifikacionim faktorima koji se koriste za kreiranje digitalnih dosijea o korisnicima – ukratko sve što je iOS 14.5 sa App Tracking Transparency obećao da će srediti.

Sve ovo je prikupljeno na uređaju koji je imao isključene personalizovane reklame, preporuke i deljenje podataka zarad daljeg analiziranja, navode istraživači, a prenosi Gizmodo.

Pored svega navedenog istraaživanje dodaje da Apple nastavlja da prikuplja podatke kroz druge svoje aplikacije kao što su Stocks, Books, Apple Music, Apple TV i iTunes, ali ne u aplikacijama Health i Wallet, što bi bilo zabrinjavajuće.

Još uvek nije potpuno jasno da li Apple i dalje prikuplja podatke u iOS 16 koji je stigao sa iPhone 14 generacijom, ali je, prema istraživanju, ova kompanija definitivno kriva za ulivanje lažnog osećaja bezbednosti kod svojih korisnika.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare