Apple planira da objavi prelazak na sopstvene čipove za Mac uređaje - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Apple planira da objavi prelazak na sopstvene čipove za Mac uređaje

vogodišnja WWDC konferencija za developere se približava, a prema navodima Bloomberga očekuje se da će Apple u okviru nje objaviti svoje prve čipove zasnovane na ARM arhitekturi, koji su namenjeni budućim MacBook i Mac uređajima. Prvi čip, koji će pokretati neke od MacBookova, bi trebalo da ima dizajn sa 12 jezgara, a biće zasnovan na…

vogodišnja WWDC konferencija za developere se približava, a prema navodima Bloomberga očekuje se da će Apple u okviru nje objaviti svoje prve čipove zasnovane na ARM arhitekturi, koji su namenjeni budućim MacBook i Mac uređajima.

Prvi čip, koji će pokretati neke od MacBookova, bi trebalo da ima dizajn sa 12 jezgara, a biće zasnovan na 5nm procesu proizvodnje. Verovatno će se prvo pojaviti u 12-inčnom MacBooku. Pomenuti čipset bi trebalo da bude efikasniji od aktuelnih Intelovih modela, koji trenutno pokreću MacBook Air. Kompanija planira da u budućnosti isto primeni i na desktop Mac modele.

Za Apple, ovo će smanjiti kompanijinu zavisnost od Intela, ali će i smanjiti troškove proizvodnje. Formula sa prilagođenim mobilnim ARM čipovima dobro funkcioniše kod iPhone i iPad uređaja, tako da nema razloga da se to ne desi i sa PC hardverom.

Apple će developerima dati dovoljno vremena da svoje aplikacije načine kompatibilnim za novu platformu, a prvi Apple čipovi se na tržištu očekuju tokom 2021. godine.

Benchmark

Danas objavljeno

Dogecoin: Uspon “smiješne” kriptovalute

V.R.

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

V.R.

Telefon vam je upao u vodu? Stručnjaci kažu da bi ovo moglo da pomogne. I ne, nije pirinač

V.R.

Ostavite komentar