Apple patentira AR slušalice - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Apple patentira AR slušalice

Nije tajna da Apple radi na naočarima za proširenu realnost. Novitet je da je podnio patent i za slušalice koje će omogućiti isti audio osećaj.

Slušalice se danas često koriste kao koristan dodatak prilikom konferencijskih poziva. U patentnoj prijavi Apple je opisao slušalice sa pre-procesorom koji je sposoban da prima signale sagovornika sa konferencijske veze, poveže ih sa odgovarajućim meta-podacima i da nakon toga napravi reprezentaciju odakle bi signal mogao da dolazi. Time se dobija utisak da se sagovornici nalaze u istoj prostoriji, iako su oni zapravo mogu da budu udaljeni hiljadama kilometara i na različitim stranama sveta.

Patent takođe opisuje i „kontroler za praćenje glave“, koji bi analizirao na koju stranu korisnik trenutno gleda. Slušalice bi tako bile u mogućnosti da koriste multi-kanalni audio za „fokusiranje“ zvuka u tom pravcu, odnosno ka sagovorniku koji je u tom virtuelnom svetu pozicioniran na tom mestu. Istovremeno, bio bi skeniran i prostor u kome se osoba nalazi, tako da bi se svakom od sagovornika kreirala virtuelna soba u skladu sa pravim dimenzijama i oblikom prostorije u kojoj se trenutno nalazi. Drugim rečima, sa ovakvim slušalicama, korisnici bi imali utisak kao da se svi nalaze u istoj prostoriji.

Kao njihova prirodna primena vidi se uparivanje sa AR naočarima, kako bi se postigao kompletan AR doživljaj. U tom slučaju, sagovornici bi teoretski mogli i da se vide, što bi dodatno upotpunilo osećaj prisustva.

Očigledno je da je ova tehnologija inicijalno namenjena za poslovnu primenu, ali veoma lako može da se preusmeri i na obične telefonske pozive, kao i u industriju zabave.

Naravno, od patenta, pa do finalnog proizvoda moglo bi da prođe dosta vremena, a možda će se u nekom trenutku i odustati od njih. Ako i budu napravljene, ove slušalice teško da će biti predstavljene pre pojave AR naočara, koje se ne očekuju najranije 2023. godine.

Izvor: Gizmodo/PCPress

Danas objavljeno

Samsung sa One UI 5.0 iskopirao iOS 16 zaključani ekran

Vanja A

Intel odgovara na Zen 4 izazov, 13. generacija Core procesora spremna

Vanja A

iOS 16 pravi ozbiljne probleme sa baterijom

Vanja A

Ostavite komentar