29. Jula 2022.

Apple ostvario rekordan prihod

Big Portal

On je za dva procenta veći nego u istom periodu godinu dana ranije.

Uprkos rekordnom prihodu, neto profit Epla je opao za 10,5 posto u tri meseca zaključno sa junom u odnosu na isti lanjski period, zbog ekonomskog usporavanja, upornog rasta inflacije, poremećaja u lancima snabdevanja i pada prodaje u Kini usled sprovođenja politike nultog kovida, izveštava Si-En-En (CNN).

Prodaja u Velikoj Kini, koja je nekada bila jedno od kompanijskih najperspektivnijih regiona, pala je za oko 1,0 posto u posmatranom kvartalu.

Ipak, Epl je nadmašio očekivanja Vol Strita i u pogledu prihoda i profita, napominje američka tv stanica i dodaje da su akcije proizvođača ajfona porasle u četvrtak uveče za gotovo 4,0 posto, na trgovanju posle završetka radnog vremena NJujorške berze, nakon objave poslovnih rezultata.

Kompanija je saopštila da je njena instalirana baza aktivnih uređaja dostigla najviše nivoe svih vremena u svakoj kategoriji proizvoda tokom trećeg tromesečja.

Kvartalna prodaja Eplovih usluga, ključnog elementa u strategiji budućeg rasta kompanije, skočila je za 12 procenata na 19,6 milijardi dolara, što je neznatno ispod 19,7 milijardi dolara koliko su očekivali analitičari.

Epl sada ima više od 860 miliona pretplatnika na različite usluge, što je za 160 miliona više nego prošle godine, rekao je finansijski direktor Luka Maestri tokom video konferencije na kojoj je predstavio najvažnije podatke iz izveštaja o poslovanju.

Tržišna kapitalizacija kompanije je pretrpela udarac zbog pada tehnoloških akcija na tržištu, spustivši se ispod nivoa od 3,0 biliona dolara na 2,5 biliona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare