2. Marta 2021.

Apple natjerao Google na neprijatan potez: Otkrili i više nego što su hteli

Big Portal

Naime, u sklopu operativnog sistema iOS 14 uvedena su nova pravila privatnosti koja su dobro protresla oglašivačku industriju.

Jer, iako Apple neće blokirati oglašivače od praćenja korisnika tokom njihovog surfovanja internetom i korišćenja različitih servisa, prisilio je developere da istaknu koje sve podatke aplikacija prikuplja i za šta ih koristi, ali i da od korisnika dobiju odobrenje za takvo prikupljanje.

To se, naravno, nije svidelo velikim kompanijama kao što su Facebook i Google, jer im glavni izvor prihoda dolazi upravo od visoko personalizovanih oglasa. Iako su se glasno protivili potezu “jabuke”, ipak su morali da pristanu na nove uslove.

Tako je Google otkrio da prikuplja informacije poput istorije pretraživanja, kupovine, lokacije, kontakt informacije, informacije o kontaktima iz imenika, informacije o pristancima koje korisnici daju, ID podatke, podatke o korišćenju aplikacije, ali i podatke o dijagnostici aplikacije.

Ipak, trebalo bi napomenuti i da se od aplikacije do aplikacije količina podataka koju Google prikuplja veoma razlikuje. Na primer, dok Gmail aplikacija prikuplja lokaciju, korisničko ime i podatke o oglasima za svoje oglašivače, YouTube ide dublje.

Kako da proverite šta od podataka skuplja neka aplikacija?

Uz sve ono što prikuplja Gmail, YouTube beleži i lokaciju, fizičku adresu, e-mail, ime, telefonski broj, istoriju pretraživanja i pregledanja, korisničko ime i identifikator uređaja, kao i podatke o oglašivačima i interakciji s proizvodom.

I Google i Facebook prikupljali su ove podatke i ranije, ali nisu otvoreno iskazivali što tačno prikupljaju i za šta se koristi. Na primer, to podrazumeva praćenje da li se neki podaci koriste za pravljenje korisničkog profila i identifikaciju korisnika.

Ukoliko želite da vidite koja aplikacija skuplja koje podatke, to ćete moći iz App Store – dovoljno je da potražite aplikaciju o kojoj želite da se informišete, i potom u delu “App Privacy” da proverite šta se prikuplja od podataka.

Nažalost, korisnici Androida nemaju tu opciju (barem za sad), ali verovatno se isti podaci i od njih skupljaju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare