11. Februara 2020.

Apple mora da iskešira 25 miliona evra zbog usporavanja ajfona

Big Portal

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača, koji je otkrio da kupci nisu bili obaviješteni o ovim mjerama kompanije.

Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema (10.2.1 i 11.2) može da uspori njihove uređaje.

Epl, koji je 2017. godine priznao da zaista usporava starije verzije ajfon uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem riješen regulativom.Pored kazne koja je donijeta zbog “obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači”, kompanija Epl će na svojoj stranici morati da postavi saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, piše “Independent”.

Prošle godine Epl je obećao da će biti iskreniji sa potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba da produži život uređajima, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model, prenosi Klix.

Ovaj se problem pojavi svaki put kada Epl izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sistema.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

– Svi naši postupci su uvijek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno da naglasim. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvijek dobronamjerni – izjavio je Tim Kuk, izvršni direktor Epla.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare