Apple M1 bi mogao da dobije dostojnu konkurenciju - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Apple M1 bi mogao da dobije dostojnu konkurenciju

Možemo slobodno reći da ARM laptopovi sa Windows 10 operativnim sistemom nisu ostavili nikakav jači utisak od kad su se pojavili, ali Qualcomm to planira da promeni novim čipom.

Ovi laptopovi koriste hardver sličan kao što je i kod mobilnih telefona, a posebno je to slučaj sa prosecorima baziranim na ARM-u, koji bi trebalo da budu među najboljima na svetu kada su u pitanju performanse poput pokretanja sistema, trajanja baterije i sličnog.

Ipak, delom zbog visoke cene, a delom zbog razočaravajućih performansi, laptopovi nisu uspeli da impresioniraju korisnike.

Dodatnu so na ranu sipao je Apple, koji je nedavno predstavio nove MacBook računare sa sopstvenim M1 čipovima baziranim na ARM-u. MacBook je uspeo da postigne ono što Windows 10 na ARM uređajima nije, a to su pristojne cene uz duži vek baterije i dobre performanse.

Upravo zbog toga Qualcomm pokušava da okrene točak sreće u svoju korist, a nadaju se da će im u tome pomoći novi čip Snapdragon 7c Gen2. Trebalo bi da laptopovi na kojima se on nalaze imaju 64-bitni procesor sa sedam jezgara i maksimalnu brzinu takta od 2.7 GHz.

Verovatno će Snapdragon 7c Gen2 biti sličan čipsetu SnapDragon 775, koji dolazi na neke od najboljih Android uređaja, a trebalo bi da ubije dve muve jednim udarcem – da Windows 10 ARM laptopovi imaju bolje performanse nego što je to do sada slučaj, i da istovremeno budu jeftiniji.

Ne zna se mnogo detalja o novom čipsetu koji se priprema, ali ukoliko sve bude kao što je planirano, Apple M1 mogao bi da dobije dostojnog rivala.

Danas objavljeno

iPhone 13 Pro ukupno četvrti na DxOMark testu kamera

Vanja A

Nove informacije – DJI Mavic 3 će imati dvostruku kameru i vrijeme leta od 46 minuta

Vanja A

Google patent prikazuje tablet futurističkog izgleda

Vanja A

Ostavite komentar