Apple konačno uklanja Flash podršku iz Safarija - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Apple konačno uklanja Flash podršku iz Safarija

Izbacivanje Adobe Flash-a iz opticaja je proces koji već dugo traje. U jednom trenutku Flash je bio prisutan svuda, a kako je Steve Jobs konstatovao još 2010. godine, radi se o jednom od proizvoda sa najgorim statistikama kada je sigurnost u pitanju.

Zanimljivo je da je Apple bio među prvima koji su predvodili pokret odbacivanja Flash-a, a kompanija je ovo započela tako što je odbila da podržava Adobe-ov proizvod na iPhone-u.

Apple-ov najnoviji Safari Technical Preview za macOS konačno u potpunosti uklanja Flash podršku. To znači da kada bude objavljena naredna stabilna verzija Safari pretraživača, podrška za Flash u njemu više neće biti prisutna.

Adobe je ranije obećao da će postepeno odbacivati podršku za proizvod do kraja 2020. godine, a kreatori browsera su takođe ispratili ovu najavu. Microsoft Edge i Google Chrome već neko vreme imaju podrazumevano onemogućenu Flash podršku. Obe kompanije takođe obećavaju da će proizvod u potpunosti eliminisati do kraja godine.

Za sada nije poznato kada će naredna verzija Safarija biti dostupna. Apple će možda sačekati do objave naredne verzije macOS-a, što bi trebalo da se dogodi tokom jeseni ove godine.

Izvor: Benchmark/Neowin

Danas objavljeno

Roskosmos će predstaviti novu orbitalnu stanicu

V.R.

Google Pixel Fold će imati jedinstvenu poziciju kamere

V.R.

Airbnb obara rekorde u poslovanju

V.R.

Ostavite komentar