16. Oktobra 2022.

Apple kažnjen u Brazilu sa 19 miliona dolara jer ne prodaje iPhone sa punjačima

Big Portal

Apple nastavlja gubiti sudske bitke u Brazilu zbog svoje odluke da u iz pakovanja novih iPhonea potpuno izbaci punjače. Državni sud u Sao Paulu je donio presudu protiv Applea te je kompaniju kaznio sa 19 miliona dolara nakon tužbe brazilskog udruženja za zaštitu potrošača. Takođe, sud je naredio Appleu da svim kupcima koji su kupili iPhone 12 ili iPhone 14 u protekle dvije godine osiguraju punjač, kao i da punjači ubuduće idu uz kupljeni iPhone. Apple se oglasio i najavio žalbu na ovu odluku.

Sud je ustanovio da Apple koristi “zlouptrebljivu praksu” koja “zahtijeva od potrošača da kupe drugi proizvod kako bi prvi radio”.

Apple je već neko vrijeme u sukobu s brazilskim vlastima u vezi s ovim probleomom, a kompanija je kažnjena i 2021. godine sa 2 miliona doalra zbog toga što uz kupljeni iPhone 12 nije dolazio punjač. Presuda je bazirana na kodeksu o zaštiti potrošača. U septembru je brazilsko ministarstvo pravde zabranilo Appleu da prodaje iPhone bez punjača.

Takođe, izrečena je kazna u iznosu od 2,38 miliona dolara, a naređeno je i poništavanje registracije iPhonea 12 u brazilskoj agenciji za telekomunikacije. Apple se žalio i na ovu odluku.

Inače, Apple je prestao isporučivati punjače sa novim primjercima iPhonea još 2020. godine kada se pojavio iPhone 12. Kompanija je kao argument istakla brigu za okolinu tvrdeći da će ova politika uštedjeti 861.000 tona bakra, cinka i kalaja. Brazilsko ministarstvo pravde te argumente nije usvojilo te je poručilo Appleu da može pomoći okolini na druge načine kao što je prelazak na USB-C.

U Evropi Apple takođe mora preći na USB-C koji postaje zajednički standard punjenja nakon što je odluku izglasao Evropski parlament. Stoga će iPhone morati dobiti USB-C port do kraja 2024. godine.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare