9. Juna 2022.

Apple je konačno “ubio” lozinke

Big Portal

Nova opcija je predstavljena uz macOS Ventura, tokom nedavne WWDC22 konferencije, a passkey je dizajniran kako bi pomogao da se zamene lozinke na Apple uređajima.

Apple ističe da su lozinke problematične jesr se skladište na veb serverima, što hakerima daje mogućnost da ih ukradu ili da korisnike prevare da ih podele sa drugima. Kompanija ističe da nijedna od pomenutih opcija nije moguća kada lozinku zameni passkey.

Pretraživanje u Safariju je još bezbednije uz passkey, akreditivima nove generacije koji su bezbedniji, lakši za korišćenje i dizajnirani da zamene lozinke. Ovi pristupni ključevi su jedinstveni digitalni ključevi koji ostaju na uređaju i nikada se ne čuvaju na veb serveru, tako da hakeri ne mogu da ih objave ili prevare korisnike da ih podele. Passkey olakšava bezbedno prijavljivanje, koristeći Touch ID ili Face ID za biometrijsku verifikaciju i iCloud Keychain za sinhronizaciju preko Mac, iPhone, iPad i Apple TV uređaja sa end-to-end enkripcijom. Oni će takođe raditi u aplikacijama i na vebu, a korisnici se čak mogu prijaviti na veb lokacije ili aplikacije na uređajima koji nisu Apple koristeći svoj iPhone”, stoji u saopštenju kompanije iz Kupertina.

Passkey podrška će korisnicima omogućiti da se brzo i lako uloguju u svoje aplikacije i sajtove, bez potrebe da pamte bilo kakve lozinke. Passkey podrška će biti dostupna kao deo macOS Ventura ažuriranja, uz iOS 16, iPadOS 16 i tvOS 16 nadogradnje.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare