Apple je imao tajni sporazum sa Kinom, vrijedan 275 milijardi dolara - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Apple je imao tajni sporazum sa Kinom, vrijedan 275 milijardi dolara

Tim Kuk je uložio ogromna sredstva u naporima da Apple bude ispred konkurencije na tržištu Kine.

Sajt “The Information” je objavio poduži izveštaj, sa detaljima koji ukazuju na napore izvršnog direktora Apple-a Tima Cooka da uspostavi čvrste odnose između Apple-a i kineskih vlasti i agencija.

Pozivajući se na intervjue i direktan pristup internim Apple dokumentima, izveštaj ukazuje na ugovor vredan 275 milijardi dolara, koji sugeriše da Apple ima velika ulaganja u tehnološku infrastrukturu i obuku u Kini.

Neobavezujući, petogodišnji ugovor Kuk je potpisao tokom posete Kini 2016. godine, a potpisan je delimično kako bi se ublažile ili sprečile regulatorne akcija kineske vlade koje bi imale značajne negativne efekte na poslovanje kompanije Apple u toj zemlji.

Pored toga, Apple je obećao da će koristiti više komponenti kineskih dobavljača u svojim uređajima, da će sklopiti ugovore sa kineskim softverskim firmama, sarađivati na tehnologiji sa kineskim univerzitetima i direktno investirati u kineske tehnološke kompanije… Apple je obećao i da će uložiti “mnogo više milijardi dolara” u odnosu na ono što je kompanija već trošila u Kini na godišnjem nivou. Deo tog novca bi išao na izgradnju novih maloprodajnih objekata, centara za istraživanje i razvoj i projekte obnovljive energije, kako se navodi u sporazumu.

Do danas, Apple je uglavnom poštovao svoj deo sporazuma, a izveštaj opisuje i izuzetne slučajeve kada je Apple imao koristi od sporazuma i uspešnog zaobilaženja ograničenja koja bi inače bila nametnuta stranim kompanijama u Kini.

Na primer, ključeve za enkripciju iCloud korisničkih podataka za region kontroliše Apple, uprkos naporima vlasti da podstaknu, izvrše pritisak ili prisile strane kompanije da odgovornost za te podatke predaju kineskim firmama. S druge strane, obaveza kompanije Apple da se pridržava propisa i regulatorne politike kineske vlade bila je deo dogovora, a Apple je često ispunjavao zahteve za uklanjanje aplikacija i sadržaja koji su u suprotnosti sa prioritetima i ciljevima države.

Apple je imao bolji učinak u Kini od većine konkurentskih američkih tehnoloških kompanija, a izveštaj navodi da je to ostvareno velikim delom zahvaljujući lobiranju od strane Tima Kuka, sklapanju ugovora i izgradnji dobrih odnosa.

Izveštaj sajta “The Information” napominje da tržište Kine učestvuje sa 19 odsto u ukupnoj prodaji kompanije Apple, što je četiri procenta više u odnosu na samo godinu dana ranije. Takođe, Counterpoint Research je nedavno objavio statistiku da je Apple postao najveći brend pametnih telefona u Kini.

Danas objavljeno

Whatsapp navodno testira veb verifikaciju u dva koraka, pozadinu za ćaskanje za glasovne pozive

Vanja A

Lansiranje Google Pixel 6a i Pixel Watch-a najavljeno za događaj Google I/O 2022 u maju

Vanja A

Predstojeći iMac Pro će imati nadograđeni M1 Max čipset sa 12 CPU

Vanja A

Ostavite komentar