20. Juna 2019.

Apple izmješta proizvodnju iz Kine zbog komplikacija

Big Portal
Zbog sve većeg pritiska, koji američka kompanija oseća zbog trgovinskog rata SAD i Kine Apple razmatra da trećinu proizvodnje izmesti iz Kine.
Kompanija Apple je zatražila od glavnih dobavljača da procene efekte izmeštanja najmanje 15, a do 30 odsto svojih proizvodnih kapaciteta iz Kine u jugoistočnu Aziju.

Apple je ovo uradio u sklopu priprema za restrukturiranje svog lanca snabdevanja, prema pisanju japanskog lista Nikkei. Zahtev kompanije Apple posledica je dugotrajnog kinesko-američkog trgovinskog spora, a čak ni rešavanje tog spora neće dovesti do promene odluke kompanije, piše taj list pozivajući se na više izvora.

Proizvođač iPhone telefona je zaključio da su rizici od prevelike zavisnosti od proizvodnje u Kini isuviše veliki i da se čak umnožavaju. Od ključnih Apple dobavljača – FokskonaPegatronaVistrona, glavnog proizvođača MacBook računara Kuanta kompjutera, proizvođača iPad uređaja Kompal elektroniksa, proizvođača iPod-a Inventeka, kao i kompanija Lukšer-ICT i Gerteka – zatraženo je da procene opcije poslovanja van Kine, piše Nikkei.

Zemlje koje se razmatraju su Meksiko, Indija, Vijetnam, Indonezija i Malezija, a Indija i Vijetnam su među favoritima za pametne telefone, prenosi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

U Indiji se od skoro prodaju iPhone 6S i iPhone 6S Plus, koji su eksperimentalno proizvedeni baš u toj zemlji i prvi efekti su vrlo dobri za kompaniju Apple.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare