Apple i Facebook davali podatke hakerima koji su se pretvarali da su zvaničnici policije - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Apple i Facebook davali podatke hakerima koji su se pretvarali da su zvaničnici policije

Dakle, ovo zvuči pajtonovski, ili u najmanju ruku kao iz serije “Alo, Alo”.

Prema, za sada još uvek nepotvrđenim navodima, kompanije Apple i Facebook su svojevoljno predale određenu količinu ličnih podataka svojih korisnika hakerskoj grupi čiji su se članovi lažno predstavljali kao policijski zvaničnici.

Dobar dan, mi smo sa policijom, ako biste mogli da nam date malo korisničkih podataka. U svetu gde megakorporacije otvoreno sarađuju sa državnim vlastima širom sveta, gde informacije o korisnicima imaju cebu, malo toga može stvarno iznenaditi. Međutim, ovako nešto je zapanjujuće.

A kako se sve to dogodilo? Jednostavnije nego što bi iko mislio. Hakerska grupa se lažno predstavila i zatražila korisničke podatke po hitnom postupku, protokolu koji se koristi u kriznim situacijama. Ovi podaci su uključivali brojeve telefona, IP adrese, kao i fizičke adrese, a sve to su hakeri dobili bez da su morali da prikažu i nalog za potražnju podataka.

Po standardnom postupku, kompanije moraju da sačekaju sudski nalog kako bi smele da korisničke podatke daju predstavnicima policije u cilju otkrivanja počinioca određenog zločina. Međutim, isti taj sudski nalog nije potreban u kriznim situacijama kada se proces obavlja po hitnom postupku, pa su hakeri veoma pametno iskoristili taj deo zakona i sebi obezbedili podatke korisnika.


Sve ovo se dešavalo sredinom 2021. godine, kada je hakerska grupacija Recursion Team uspešno izvela ovaj manevar nad dve veoma moćne megakorporacije. Prema navodima Bloomberg-a, i kompanija Snapchat je dobila isti zahtev, ali se za sada ne zna da li su izašli u susret hakerima.

Za sada se još uvek ne zna ništa o pripadnicima ove hakerske grupe. Sumnja se da su to maloletne osobe iz Sjedinjenih Američkih Država, a da je jedna osoba postala vođa trenutno popularne hakerske grupacije LAPSUS$.

Ono što znamo jeste da su hakeri uspeli da prevare Apple i Facebook kombinacijom izmišljenih predstavnika policije i lažiranih potpisa na dokumentima. Kao što smo već rekli, dobili su podatke na dobar dan, a i dalje nije poznato šta je sa tim podacima bilo niti šta će sa tim podacima biti.

Benchmark.

Danas objavljeno

Saudijska Arabija kupila 5% dionica kompanije Nintendo

Vanja A

E-ink displeji za savitljive Apple uređaje

Vanja A

Meta planira da pravi svoje čipove

Vanja A

Ostavite komentar